Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 11. 2016,
4.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8

10

Natisni članek

Marko Ivartnik ameriške volitve volitve v ZDA 2016 Sevnica Melania Trump

Četrtek, 10. 11. 2016, 4.05

6 let, 7 mesecev

Srednješolski razrednik Melanie Trump: Nikoli ni bila afnasta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8

10

Marko Ivartnik razrednik Melanie Trump | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Marko Ivartnik je bil konec osemdesetih let prejšnjega stoletja na srednji oblikovni šoli v Ljubljani razrednik Melanie Trump. "Nikoli ni bila 'afnasta', nikoli ni izstopala, bila je prijetno dekle," se je spominja. Pravi, da jo moramo danes sprejemati kot Američanko, ne Slovenko. "To pomeni, da se zaveda, da je njena prihodnost odvisna samo od nje in njenih odločitev."

Marko Ivartnik je ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja na srednji oblikovni šoli v Ljubljani poučeval matematiko. Slabo koledarsko leto je bil tudi nadomestni razrednik razreda, ki ga je obiskovala nova prva dama ZDA Melania Trump, takrat še Melanija Knavs. 

Bil je le štiri leta starejši od učencev, ki jim je bil, takrat še kot študent računalništva, razrednik, a pravi, da so imeli do njega spoštljiv odnos in da z vzpostavljanjem avtoritete ni imel težav. Razred je pospremil tudi na maturantski izlet v Dubrovnik, kamor so dijaki potovali z vlakom in ladjo.

Melania Trump je trenutno najbolj prepoznavna Slovenka na svetu. | Foto: Getty Images Melania Trump je trenutno najbolj prepoznavna Slovenka na svetu. Foto: Getty Images


Hillary Clinton: Ta poraz boli, ampak nikoli ne smemo nehati verjeti

Učna ura za slovenske politike 

TRUMP! #kolumna

Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo

Američanka v Sloveniji: Vesela sem, da sem dobila stavo z možem!


Solidna učenka, ki se ni izgovarjala na manekensko kariero

Melanije se spominja tako kot vsakega drugega učenca. Nič bolj in nič manj. "Bila je solidna učenka. Vedel sem, da je manekenka, a tega ni nikoli izkoriščala. Nikoli se ni opravičevala, da česa ne zmore, ker zaradi manekenstva ne bi imela časa. V srednji šoli ni imela cvekov, tudi super matematik ni ravno bila, skratka bila je povsem običajno dekle," je njeno srednješolsko pot, vsaj kolikor mu je znana, povzel 50-letni Korošec.

Družina Trump se bo v Belo hišo preselila januarja 2017. | Foto: Reuters Družina Trump se bo v Belo hišo preselila januarja 2017. Foto: Reuters

"Melania bo edina pozitivna plat Bele hiše"

Selitev Melanie Trump v Belo hišo – to se bo zgodilo januarja prihodnje leto – se mu zdi edina pozitivna stvar, ki se bo tam zgodila v novem predsedniškem mandatu.

"Kot ženska in mama bo v hišo, kjer prevladujejo moški, in to starejši moški, vnesla nekoliko drugačno miselnost," je prepričan. "Povsem drugačno, kot bi jo Hillary Clinton, če bi zmagala na volitvah."

Pravi, da politike sicer ne spremlja, a je bil v tej kampanji bolj pozoren na dogajanje, saj Melanio osebno pozna. V nasprotju z večino ga volilni rezultat ni presenetil. "Pravzaprav sem komaj čakal na izid volitev. Pri tem se mi zdi zelo zanimivo, da so vsi napovedovali zmago Clintonove in se zmotili. Očitno se niso dovolj poglobili v raziskovanje tematike," predvideva.

"Zanimivo je, da tabloidi niso izbrskali nobenih nečednosti v zvezi z Melanio. To veliko pove o njenem značaju," je poudarja Ivartnik. | Foto: Matej Leskovšek "Zanimivo je, da tabloidi niso izbrskali nobenih nečednosti v zvezi z Melanio. To veliko pove o njenem značaju," je poudarja Ivartnik. Foto: Matej Leskovšek

Brez mladostniških izgredov

Zanimivo se mu zdi, da tabloidom v življenju žene republikanskega predsedniškega kandidata, zdaj že izbranega predsednika, ni uspelo izbrskati skoraj ničesar škandaloznega. To po njegovem mnenju kaže na to, da je danes 46-letna Sevničanka precej zrelo potovala skozi življenje.

"Razen tega, da je v prvih letih življenja v ZDA morda res delala brez vizuma in da je posnela nekaj fotografij, ki bi jih nekateri lahko šteli za žgečkljive, - sam jih ne, sem jih pa videl samo na televiziji - , niso našli ničesar nečastnega. No, meni se tudi to ni zdelo problematično, se mi pa zdi zanimivo nekaj drugega. O vsakem lokalnem politiku je mogoče izbrskati nečednosti, o njej pa ne. Pohvalno in z njene strani zelo zrelo vedenje," je pohvalil svojo nekdanjo dijakinjo.

Kdo sploh ve, kakšen je v resnici Donald Trump? | Foto: Reuters Kdo sploh ve, kakšen je v resnici Donald Trump? Foto: Reuters

Dvojčkov ne bi smeli jemati smrtno resno

Kaj pa Donald Trump? Ta je v podjetniški televizijski seriji Vajenec (Apprentice) nanj naredil dober vtis, njegove predsedniške kariere pa ne želi ocenjevati. "Saj v resnici sploh ne vemo, kakšen je Trump. Je res tak notorični lažnivec, kot se piše in govori? Opazil sem, da je rojen v znamenju dvojčkov (Trump je rojen 14. junija 1946, op. a.), tako kot jaz. Za dvojčke pa pravijo, da vsega, kar izrečemo, ni treba jemati tako smrtno resno," je namignil.

V šali je navrgel, da je kot učitelj matematike očitno dobro opravil svojo nalogo, saj si je gospa Trump dobro preračunala življenjske korake, pri izbiri učitelja za angleščino (Melania govori angleščino z ruskim naglasom) pa očitno ni imela tako srečne roke.  

Domači kraj Melanie Trump, takrat še Melanije Knavs, je te dni deležen velike pozornosti.  | Foto: Matej Leskovšek Domači kraj Melanie Trump, takrat še Melanije Knavs, je te dni deležen velike pozornosti. Foto: Matej Leskovšek

Ivartnik predvideva, da se bo Sevničanka kot prva dama ZDA raje zadržala v ozadju.

"Pričakujem, da bo tudi v prihodnje tako pametna, kot je bila do zdaj. Ne v smislu inteligence, ampak v smislu umirjenega značaja."

Melaniji privošči vse najboljše, njenemu sinu Barronu pa želi, da bi v Beli hiši dobil bratca ali sestrico. Lahko tudi preko posvojitve. "To bi bilo veliko bolje kot gradnja zidu na meji z Mehiko," je sklenil.

Ne spreglejte