Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2016,
7.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

potres Italija Macerata

Četrtek, 27. 10. 2016, 7.07

6 let, 6 mesecev

Sosede stresli trije močni potresi. Mnogi noč preživeli na ulicah.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Osrednjo Italijo je v sredo pozno zvečer stresel nov močan potres z magnitudo 4,6, tretji v nekaj urah. Zaradi potresov so številni noč preživeli na ulicah.

Zaradi srčnega napada je v kraju Tolentino umrl 73-letni moški. Kot kaže, je napad doživel zaradi potresa, pravi policija. O drugih smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo, je pa več oseb poškodovanih. Nastala je tudi gmotna škoda. 

Potres v Italiji je popotresni sunek katastrofalnega potresa, ki se je zgodil v Italiji 24. avgusta, so povedali v uradu za seizmologijo agencije za okolje (Arso). Poudarili so še, da se Zemlja ni umirila in da lahko pričakujemo še več popotresnih sunkov, zagotovo pa jih ne morejo napovedati.

Prvi potres, ki je osrednjo Italijo stresel nekaj po 19. uri, je imel magnitudo 5,4. Ob 21.17 je območje stresel še en močnejši potres, ki je imel magnitudo 5,9. Oba potresa je bilo mogoče čutiti tudi na ozemlju Slovenije. Tretjič so se tla stresla ob 23.42. Žarišča vseh treh potresov so bila v osrednji Italiji v regiji Marke.

Poškodovan hotel v kraju Visso. | Foto: Reuters Poškodovan hotel v kraju Visso. Foto: Reuters

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so bili poškodovani ljudje v krajih Visso in Fabriano blizu žarišč potresov. Potresi so v Italiji povzročili precejšnjo paniko, v več mestih, tudi v Rimu, so ljudje stekli na ulice. Številni so v strahu pred novim tresenjem tal na ulicah preživeli noč.

Nastala je tudi gmotna škoda. V dolini reke Nera blizu žarišča potresa so razmere kritične. Iz treh bolnišnic v regiji Marke so evakuirali ljudi. O škodi poročajo tudi iz Rima, kjer naj bi zaradi tresenja tal nastale razpoke na več palačah, še poroča Ansa.

Zaradi potresa je v okolici kraja Visso oviran tudi promet. | Foto: Reuters Zaradi potresa je v okolici kraja Visso oviran tudi promet. Foto: Reuters

Pouk v šolah odpovedan

Ker je ponoči in v slabem vremenu zelo težko oceniti razmere, bo obseg škode mogoče oceniti šele, ko se bo zdanilo. V številnih krajih so lokalne oblasti zaradi potresa za danes odpovedale pouk v šolah.

Ne spreglejte