Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
6.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Martin Schulz Angela Merkel Nemčija volitve

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 6.53

6 let, 6 mesecev

Kako sta se spopadla Martin Schulz in Angela Merkel? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Angela Merkel, Martin Schulz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerska kandidata, krščanska demokratinja Angela Merkel in socialdemokrat Martin Schulz, sta se sinoči pomerila v edinem televizijskem soočenju pred nemškimi parlamentarnimi volitvami 24. septembra.

Izzivalec nemške kanclerke na soočenju med drugim ni hotel izključiti možnosti, da bi njegova socialdemokratska stranka po volitvah znova vstopila v koalicijo s krščanskimi demokrati pod vodstvom Angele Merkel.

Med temami soočenja je bila po pričakovanjih tudi begunska kriza. Schulz je Merklovi očital, da je septembra 2015 odprla meje za begunce, ne da bi se v zadostni meri posvetovala z evropskimi partnerji. Kanclerka je svojo odločitev branila z besedami, da ne bi mogli "usmeriti vodnih topov" proti tistim, ki so želeli v Nemčijo. Poleg tega je nemške meje zelo težko nadzorovati, je dodala.

Merklova: Turčija nikoli ne bo postala članica EU

Dotaknila sta se tudi vprašanja Turčije. Schulz je zatrdil, da bi kot kancler ustavil pristopna pogajanja EU s Turčijo, Merklova pa mu je odgovorila, da to ni odločitev, ki bi jo lahko sprejela Nemčija sama. Ob tem je izrazila prepričanje, da Turčija nikoli ne bo postala članica EU.

Po drugi strani je dogovor med EU in Turčijo, s katerim se je zaprla t. i. balkanska begunska pot, označila popolnoma korekten.

Tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin je bil danes kritičen do izjav obeh kandidatov. Objavil je več tvitov, v katerih piše, da sta kanclerska kandidata v nedeljo z žaljenjem Turčije le želela zamotiti občinstvo pred perečimi temami, kot sta diskriminacija in rasizem v Nemčiji, kar je izraz kratkovidnosti v Evropi. Berlin je obtožil, da podpira "pučiste in teroriste".

Po zadnjem severnokorejskem jedrskem poskusu je kanclerka Merklova pozvala k močnejši zavezanosti Evrope za razrešitev spora s Severno Korejo in se zavzela za rešitev po mirni poti. Njen izzivalec meni, da ameriški predsednik Donald Trump ni prava oseba za razrešitev konflikta, težavo pa vidi v nepredvidljivosti ameriškega predsednika.

V soočenju je Merklova izrazila tudi ogorčenje zaradi goljufanja na testih izpušnih sistemov avtomobilov z dizelskimi motorji nekaterih nemških proizvajalcev. "Zgrožena sem in zelo jezna," je dejala Merklova ter zavrnila kritike, da se je premalo odločno odzvala na škandal.

Še zadnja priložnost za Schulza

Včerajšnje soočenje naj bi bilo po mnenju analitikov še zadnja priložnost, da Schulz prepriča volivce in prevzame glasove Merklovi, ki vodi v anketah. Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je ta teden objavil nemški inštitut Forsa, bi namreč krščanske demokrate (CDU-CSU) Merklove na volitvah podprlo 38 odstotkov volivcev, SPD pa 24 odstotkov.

Glede na anketo, ki so jo opravili po soočenju, se razmerja med kandidatoma niso bistveno spremenila, saj je bila Merklova za večino prepričljivejša. Prepričala je namreč 55 odstotkov anketirancev.

Ferfila: Merklova je dokazala, da je bolj odločna

Soočenje dveh najmočnejših političnih figur v Nemčiji sta za oddajo Planet Danes komentirala tudi ekonomist, sociolog in politolog Bogomil Ferfila in strokovnjak za govorico telesa in osebnostni razvoj Edvard Kadič.

Video: Planet TV


Ferfila je dejal, da je Merklova v razpravi delovala bolj prepričljivo, odločno in suvereno od nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta. Kot poudarja Kadič, je Schulz sicer bolj spreten govorec od Merklove in zna ljudi nagovoriti s čustvenimi izjavami. Vendar pa se mu to proti kanclerki včeraj ni obrestovalo.

Video: Planet TV


 

Ne spreglejte