Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Edward Snowden

Četrtek, 1. 8. 2013, 14.02

8 let

Snowden odkorakal z letališča v Moskvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Edward Snowden, ki mu je Rusija odobrila začasen azil, je prejel ustrezne dokumente in zapustil letališče Šeremetjevo v Moskvi, na katerem je bil "ujet" več kot mesec dni.

"Pravkar sem mu predal dokumente ruskega zveznega urada za priseljevanje. Omogočajo mu, da zapusti letališče," je povedal njegov ruski odvetnik Anatolij Kučerena. Kot je še dodal, je Snowden dobil začasno zatočišče v Rusiji, in sicer za eno leto. Zatem je še dodal, da je Snowden tranzitno območje letališča že zapustil. Snowden je letališče zapustil okoli 13.30 po našem času. Ruska tiskovna agencija Itar-Tass se pri tem sklicuje na vire na letališču.

Odšel je sam, brez spremstva Kučerena je še razkril, da je Snowden letališče zapustil s taksijem in da je bil sam, brez spremstva. Snowdnovo novo prebivališče iz varnostnih razlogov za zdaj ostaja skrivnost. "Njegovo prebivališče ne bo javno razkrito iz varnostnih razlogov, saj gre za enega najbolj iskanih posameznikov na planetu. Sam se bo odločil, kam bo šel," je povedal Kučerena.

V intervjuju za rusko televizijo Rosija 24 je odvetnik pokazal kopijo Snowdnovega certifikata, s katerim so mu pristojni organi odobrili enoletni azil. "Šel je na varno mesto. Upam, da boste razumevajoči glede te informacije," je povedal za televizijo. Na certifikatu je poleg črno-bele fotografije zapisano ime Snowden Edward Joseph. Izdan je bil 31. julija in velja do 31. julija 2014. Na njem so tudi Snowdnovi prstni odtisi.

Kmalu se bo pojavil v javnosti Kučerena je v intervjuju še povedal, da se bo Snowden kmalu pojavil v javnosti in bo dajal tudi intervjuje za medije. A sedaj potrebuje nekaj časa, da se prilagodi, potem ko je toliko časa preživel na letališču. V Rusiji mu bodo pomagali "ameriški prijatelji", je razkril odvetnik. Dodal je tudi, da Snowden pogreša svoje dekle, ki naj bi bila ameriška plesalka.

Novico o Snowdnovem odhodu z letališča je medtem potrdila tudi spletna stran WikiLeaks. "Edward Snowden je uspešno pridobil status begunca in bo kmalu zapustil letališče," je WikiLeaks zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Na letališču preživel več kot mesec dni Edward Snowden je na moskovskem letališču Šeremetjevo pristal 23. junija. ZDA ga iščejo, ker je razkril podrobnosti spornega ameriškega nadzora nad telekomunikacijami in internetom. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer večkrat poudaril, da lahko Snowden v Rusiji ostane le, če bo prenehal razkrivati skrivnosti, ki škodijo ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v preteklih tednih večkrat poudaril, da Snowden lahko ostane v Rusiji, a le če bo prenehal razkrivati skrivnosti, ki škodijo ZDA. S tem je želel Putin preprečiti zaostrovanje odnosov med državama.

Snowden ne bo škodoval odnosom med ZDA in Rusijo V Kremlju so sicer znova izrazili prepričanje, da primer Snowden ne bo škodoval odnosom z ZDA. Zunanjepolitični svetovalec Putina Jurij Ušakov je dejal, da gre pri Snowdnu "za precej nepomembno zadevo". Obenem je zatrdil, da ameriški predsednik Barack Obama zaradi tega ne bi odpovedal za september napovedanega obiska v Moskvi.

Svetovno znanega žvižgača je včeraj nagovoril tudi njegov oče Lon Snowden. "Najbolj si želim, da bi bil na varnem. Želim, da najdeš varno zavetje," je bil jasen oče, ki je dodal, da bi na sinovem mestu ostal v Rusiji. Napovedal je, da ga bo, ko bo to mogoče, obiskal v Moskvi.

Assange: Žvižgači se bodo še naprej pojavljali Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je to, da je Snowdnu vendarle uspelo dobiti azil v Rusiji, medtem označil kot zmago v boju proti Obamovi "vojni proti žvižgačem". "ZDA ne morejo več nadaljevati z nadzorovanjem državljanov sveta in svojo digitalno kolonizacijo suverenih držav," je ocenil ter dodal, da javnost tega ne bo več trpela. "Žvižgači se bodo še naprej pojavljali, vse dokler ne bo začela (ameriška) vlada ravnati v skladu z lastnimi zakoni in retoriko," je sporočil Assange, ki je že dolgo ujet na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, potem ko je WikiLeaks objavil na stotisoče ameriških tajnih depeš.

Ne spreglejte