Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 12. 2014,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme Evropa mraz sneg

Torek, 30. 12. 2014, 16.00

8 let

Sneg in mraz v južni Evropi, sneži še tudi ponekod na celini (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Močno sneženje in ledene temperature so zagrenile življenje številnim v Grčiji. Podobno je v Srbiji, kjer so na Kopaoniku izmerili minus 17 stopinj Celzija.

Na severu Grčije so danes temperature padle na minus 12 stopinj Celzija, tam pa tudi obilno sneži. Sneg pada tudi v gorovju severno od Aten, kjer so zaradi mraza odprli ogrevane prostore za brezdomce, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zebe tudi prebivalce Srbije V Srbiji so morali zaradi snega v roke pljuniti cestni delavci. Oblasti v Beogradu zagotavljajo, da je očiščenje mestnih ulic zdaj prva naloga. Štiri vasi na območju Prijepolja, ki leži ob meji s Črno goro, naj bi bile zaradi neočiščenih cest odrezane od sveta, a pristojne službe to zanikajo. Najnižje temperature so izmerili na Kopaoniku, kjer je bilo zjutraj minus 17, ob 13. uri pa minus 16 stopinj Celzija, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Sneg je življenje oteževal tudi severno od Slovenije. V sosednji Avstriji je bilo v ponedeljek najbolj napeto na Solnograškem, kjer je sneženje povzročilo več prometnih zagat. Razmere so se danes na splošno umirile, se je pa povečala nevarnost snežnih plazov. Novo sneženje je na Solnograškem napovedano že za sredo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaradi snega težave na münchenskem letališču Sneženje je povzročilo hude težave münchenskemu letališču. Zaradi vremena so odpovedali 45 vzletov in pristankov. Prizadeti so predvsem notranji, a tudi nekateri mednarodni poleti. Ker je zaradi praznikov načrtovanih manj poletov, pa zamude niso prehude, do ene ure. Zimske letališke službe delajo 24 ur na dan, so za nemško tiskovno agencijo dpa povedali na letališču v bavarski prestolnici.

Sicer pa bo na silvestrovo glede na napovedi ledeno mrzlo le na jugu Nemčije, v večjem delu države pa naj bi medtem temperature nad ničlo stalile snežno odejo. Skok v novo leto bo po številnih nemških krajih meglen, temperature pa se bodo gibale od šest stopinj Celzija ob Baltskem morju do minus osem ali manj v Alpah. V Berlinu bo okoli pet stopinj Celzija, napovedujejo nemški meteorologi.

V Franciji mraz zahteval življenja petih brezdomcev V Franciji je medtem mraz v zadnjih dneh zahteval življenja petih brezdomcev. 29-letnik je umrl v soboto v mestu Duoai na severu države, v nedeljo pa sta umrla še dva človeka. V Parizu je umrl 50-letnik, na jugovzhodu Francije pa 46-letni Belgijec. Vsi trije so po ugotovitvah pristojnih umrli zaradi podhladitve.

Vzhodno od Pariza so danes našli še dve zogleneli trupli brezdomcev, ki sta si očitno v skrivanju pred mrazom zakurila v opuščeni stavbi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po neobičajno toplem začetku zime je Francijo podobno kot preostali del Evrope v zadnjih dneh nenadoma zajel hud mraz. Temperature so padle do minus 14 stopinj Celzija, v gorah do minus 22.

Ne spreglejte