Petek,
24. 6. 2016,
7.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

5

Natisni članek

Bryan Vickery Tomaž Štih Velika Britanija brexit referendum Evropska unija Anglija Škotska Wales Severna Irska London Richard Tice

Petek, 24. 6. 2016, 7.47

6 let, 7 mesecev

Odzivi: Je to konec Velike Britanije in Evrope, kot smo ju poznali do zdaj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

5

Zbiramo odzive Britancev, tudi tistih, ki so dejavno pripomogli k izidu referenduma o članstvu Združenega kraljestva v Evropski uniji, in Slovencev, ki živijo v Veliki Britaniji.

 

Richard Tice, 51-letni londonski nepremičninski posrednik in soustanovitelj Leave.eu, največje kampanje za izhod Združenega kraljestva iz Evropske unije, ki je zaslovel že pred 17 leti kot vnet nasprotnik evra na Otoku:

"Birokrati bodo morali dojeti, da morajo Evropsko unijo iz politične unije spremeniti v trgovinsko skupnost." | Foto: "Birokrati bodo morali dojeti, da morajo Evropsko unijo iz politične unije spremeniti v trgovinsko skupnost." To je bil nor, vendar enkraten dan za Združeno kraljestvo. Verjamem, da je to tudi velik trenutek resnice za elite ter središča moči v Združenem kraljestvu in Bruslju. To bo vsililo spremembe v Evropski uniji, ker bodo tudi drugod po Evropski uniji državljani zahtevali referendume. Birokrati bodo morali dojeti, da morajo Evropsko unijo iz politične unije spremeniti v trgovinsko skupnost. Smiselno bo treba skleniti nove dogovore, ki bodo koristili vsem.

 

"Slovenija šteje zadnje minute za vpis med reformna gospodarstva, ki so pripravljena ostati del svobodnega sveta. Zavesa zgodovine se spušča. Tam, kjer se bo dotaknila tal, bo ostala preostanek naših življenj," napoveduje podjetnik v Londonu Tomaž Štih. | Foto: "Slovenija šteje zadnje minute za vpis med reformna gospodarstva, ki so pripravljena ostati del svobodnega sveta. Zavesa zgodovine se spušča. Tam, kjer se bo dotaknila tal, bo ostala preostanek naših življenj," napoveduje podjetnik v Londonu Tomaž Štih. Tomaž Štih, računalniški inženir in lastnik podjetja v Londonu, kjer živi od leta 2013:

Britaniji se je zgodil upor slehernikov. Čeprav so bile elite laburistov, konservativcev in marginalnih skupnosti, na primer liberalnih demokratov, za obstanek, zmago slavi tabor za odhod, ki je avtsajder po vseh merilih politike. Na koncu je najbrž odločilo tudi to, da so se borili bolj srčno. Njihovi vidnejši predstavniki so več tvegali. Borili so se v družinah, borili so se na socialnih omrežjih, borili so se na železnici in v taksijih, borili so se na glasovalnih postajah, borili so se v londonskih vrstah, borili so se v dežju in poplavah. In spremenili tok zgodovine.

Brexit je majhen zdrs za Veliko Britanijo in velik padec za Evropo. V nasprotju s splošnim prepričanjem preostanka EU se večina Britancev zaveda kratkoročnih negativnih posledic brexita, ki se danes že kažejo na svetovnih trgih, vendar se je izkazalo, da so dovolj pogumni, da so jih pripravljeni sprejeti in preživeti. Toda - ali se jih zaveda večina Evropejcev? Brexit bo sprožil plaz teženj po razdružitvi "politične skupnosti EU" v korist evropske ekonomske cone - z manj Bruslja in več svobodne trgovine. Na Nizozemskem se že dogaja nexit.

V Evropi bo postopno zrasel nevidni zid med severom in jugom, med ekonomsko uspešnim anglosaksonskim liberalno-kapitalističnim modelom ter bankrotiranimi in nestabilnimi gnijočimi socialnimi birokracijami, ki bodo spominjale na Evropo 30. let 20. stoletja in kjer bodo eksperimentirali takšni ali drugačni socialistični režimi, z revščino in nasilnimi avanturami vred.

 

Bryan Vickery, direktor pri založbi Taylor & Francis:

"Večina gospodarskih in ekonomskih težav, s katerimi se spoprijema Velika Britanija, ni posledica politik, ki nam bi jih vsiljevala EU." | Foto: "Večina gospodarskih in ekonomskih težav, s katerimi se spoprijema Velika Britanija, ni posledica politik, ki nam bi jih vsiljevala EU." Mnogi pravijo, da je rezultat glas proti establišmentu in uveljavljeni politiki ter ne Evropski uniji kot taki. Na žalost pa večina gospodarskih in ekonomskih težav, s katerimi se spoprijema Velika Britanija, ni posledica politik, ki nam bi jih vsiljevala EU, ampak ravno nasprotno. So posledica varčevalne politike premierja Davida Camerona in ta varčevalna politika se bo v prihodnje še zaostrila. 

Posledica referenduma je lahko tudi konec Velike Britanije. Škoti in prebivalci Severne Irske so namreč poslali jasno sporočilo, da si želijo ostati v EU.

 

Brane Solomun se je v London in Združeno kraljestvo preselil pred četrt stoletja, zadnjih 14 let pa je krajevni direktor operative za eno od britanskih železniških podjetij:

Ves čas sem upal in si močno želel, da se bom danes zbudil z Združenim kraljestvom še vedno v Evropski uniji in da bodo ljudje, kot sta Nigel Farage in Boris Johnson, izginili vsaj s politične scene, še raje pa nasploh iz javnosti. | Foto: Ves čas sem upal in si močno želel, da se bom danes zbudil z Združenim kraljestvom še vedno v Evropski uniji in da bodo ljudje, kot sta Nigel Farage in Boris Johnson, izginili vsaj s politične scene, še raje pa nasploh iz javnosti. Včeraj sem glasoval takoj zjutraj, preden sem opoldne poletel proti Sloveniji. Ves čas sem upal in si močno želel, da se bom danes zbudil z Združenim kraljestvom še vedno v Evropski uniji ter da bodo ljudje, kot sta Nigel Farage in Boris Johnson, izginili vsaj s politične scene, še raje pa nasploh iz javnosti. Z zmago njune opcije nič več ne bo tako, kot je bilo prej, Anglija in Združeno kraljestvo bosta nedvomno nazadovala.

Slutil sem, da bo ob zmagi opcije odhoda funt padel, in to se zdaj že vidi, a zaradi odhoda v Združenem kraljestvu ne bomo obubožali zgolj finančno, temveč tudi poslovno in moralno. Ne nazadnje Združeno kraljestvo ne more brez delavcev iz drugih držav članic Evropske unije, saj mnogi izmed njih opravljajo dela, ki jih Britanci nočejo ali jih celo niso zmožni opravljati tako dobro.

Tisti, ki so glasovali za odhod, pričakujejo, da bodo tako dobili več denarja za zdravstvo in šolstvo, dosegli trd nadzor nad priseljevanjem in zajezili prihod beguncev, a ob porušenem gospodarstvu, ki ga bo odhod prinesel Združenemu kraljestvu, se te in druge njihove sanje ne bodo mogle uresničiti.

 

 

"Zdi se, kot da smo odločali o tem, ali bomo jedli jajca ali marmelado za zajtrk, ne o prihodnosti naših otrok." | Foto: "Zdi se, kot da smo odločali o tem, ali bomo jedli jajca ali marmelado za zajtrk, ne o prihodnosti naših otrok." Ana Šinkovec Burstin, glasbenica, po izobrazbi prevajalka, ki v Londonu živi od leta 2013:

Veliko razočaranje. Upam, da bo Evropa nadaljevala združevalno pot. Tukaj smo v šoku in globoki žalosti. Zaradi razlike dveh odstotkov britanske populacije, ki ne razume, zakaj sploh gre, jutri svet ne bo boljši. Vsekakor to ni odsev tega, kaj si želijo mladi in izobraženi ljudje, temveč tega, kaj misli, da si želi, dokaj neizobražena, nevedna in z zlobo manipulirana 52-odstotna večina. Prva tragedija kot direktna posledica te zlobne kampanje se je zgodila 16. junija, ko je bila zaradi svoje odkrite proevropske kampanje umorjena Joe Cox, mama dveh majhnih otrok in političarka z dolgo humanitarno zgodovino.

Zdi se, kot da smo odločali o tem, ali bomo jedli jajca ali marmelado za zajtrk, ne o prihodnosti naših otrok.

 

 

"Referendum je tudi pokazal, kako zelo močne ločnice med ljudmi potekajo tudi v tako strpni, razviti in tradicionalni demokraciji, kot je britanska." | Foto: Bojan Puhek "Referendum je tudi pokazal, kako zelo močne ločnice med ljudmi potekajo tudi v tako strpni, razviti in tradicionalni demokraciji, kot je britanska." Foto: Bojan Puhek Doktor ekonomske zgodovine z Oxforda Jure Stojan:

Ta referendum je takšna sprememba v tem, kar poznamo v politiki, da je po svoje šokiral in neprijetno presenetil, čeprav so se na drugi strani tega izida mnogi bali že dlje časa. Na slabšem smo lahko vsi, tako Britanci kot tudi Slovenci. Izid referenduma odpira predvsem številna vprašanja:

- Ali bo velika Britanija čez nekaj mesecev še takšna, kot jo poznamo?

- Bo Škotska imela še en referendum, na katerem se bo odcepila?

- Kaj se bo zgodilo na Severnem Irskem?  

- Kakšna bodo ločitvena pogajanja glede na jasen interes, da se Britance ohrani v evropskih povezavah, zlasti na prostem trgu?

- Bo Evropa želela evroskeptikom v drugih državah pokazati, da ta strategija ni dobra, in zato zaostrila ločitvena pogajanja?

- Bo stran, ki je izgubila referendum, poskušala tesen rezultat izkoristiti za izbiro kakšnega modela, ki ne bi pomenil tako močne odcepitve od EU, kot se je do zdaj predpostavljalo?

Referendum je tudi pokazal, kako zelo močne ločnice med ljudmi potekajo tudi v tako strpni, razviti in tradicionalni demokraciji, kot je britanska.

 

"Tudi sam grem zdaj kupovat delnice po svetu." | Foto: "Tudi sam grem zdaj kupovat delnice po svetu."  Luka Gubo, finančni analitik:

Prvotni odziv finančnih trgov je bil zelo pesimističen. Nastala je majhna panika, in sicer po vsem svetu. Tudi japonske delnice so izgubile okoli osem odstotkov vrednosti, čeprav Japonska in Britanija sploh nimata tako veliko medsebojne trgovine, zato ta dogodek ne bi smel imeti takšnega vpliva. Investitorje je zgrabila panika, ker razmišljajo o najslabšem mogočem scenariju, to je razpad celotne Evrope. Najverjetneje tega najhujšega scenarija ne bo, kar pomeni, da bi na srednji in daljši rok ti trgi morali spet zrasti. Tudi sam grem zdaj kupovat delnice po svetu.

 

 

"Upam, da bo velika Britanija v prihodnje postala najboljša prijateljica Evropske unije, tako kot je Kanada najboljša prijateljica ZDA. Tam noben Kanadčan ne bi bil za priključitev ZDA, so pa vseeno najboljši prijatelji." Foto: Finance | Foto: Finance "Upam, da bo velika Britanija v prihodnje postala najboljša prijateljica Evropske unije, tako kot je Kanada najboljša prijateljica ZDA. Tam noben Kanadčan ne bi bil za priključitev ZDA, so pa vseeno najboljši prijatelji." Foto: Finance Foto: Finance Finančni svetovalec in nekdanji nadzornik NKBM Keith Miles, ki je poročen s Slovenko:

Ena od stvari, ki jih je dosegla EU, poleg nekaj zelo slabih odločitev, je, da je razdelila ljudi tako v Veliki Britaniji kot v drugih državah, na primer v Franciji in Italiji. EU in njena elita se bosta morali reformirati in bolje povezati z običajnimi ljudmi na ulici. To je tudi razlog za zmago podpornikov brexita. Proti so bila predvsem velika podjetja, vlada, banke, sindikati in velike stranke, a ljudje na ulici so na demokratičen način rekli: "Ne, imamo dovolj." To je zmaga demokracije.

Upam, da bo velika Britanija v prihodnje postala najboljša prijateljica Evropske unije, tako kot je Kanada najboljša prijateljica ZDA. Tam noben Kanadčan ne bi bil za priključitev ZDA, so pa vseeno najboljši prijatelji.

 

"Nikakor ne smemo dopustiti, da se EU zaradi brexita ekonomsko zapira." | Foto: Matej Leskovšek "Nikakor ne smemo dopustiti, da se EU zaradi brexita ekonomsko zapira." Foto: Matej Leskovšek Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije:

Odločitev Britancev je presenetljiva, vendar jo spoštujemo. Nikakor ne smemo dopustiti, da se EU zaradi tega ekonomsko zapira, saj prost pretok blaga, storitev, kapitala in delovne sile ostaja temeljni postulat uspešne ekonomske skupnosti. Prepričan sem, da je mogoč uspešen dogovor za ohranitev teh svoboščin. 

Slovenija bo utrpela udarec predvsem zaradi nekoliko manjše rasti povpraševanja na glavnih izvoznih trgih, saj naj bi se poslovni optimizem v Evropi zmanjšal. Tudi manjša kupna moč britanskih turistov naj bi znižala turistični izkupiček za okoli 20 milijonov evrov.