Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 15.27

8 let

Slovenija po inovacijah pod povprečjem EU, a hitro napreduje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska komisija je objavila pregled uspešnosti držav članic EU na področju inovacij za leto 2010. Slovenija je na splošno nekoliko pod povprečjem unije.

A obenem med državami, ki najhitreje napredujejo. Komisija sicer vse članice unije poziva, naj izboljšajo inovativnost, saj EU še vedno zaostaja za ZDA in Japonsko.

Največ inovacij na Švedskem

Vodilne inovatorke v Evropski uniji so Švedska, Danska, Finska in Nemčija. Sledi jim skupina držav, v kateri so Velika Britanija, Belgija, Avstrija, Irska, Luksemburg, Francija, Ciper, Estonija in tudi Slovenija, ki dosegajo inovativnost nekoliko nad ali pod povprečjem EU.

V tretji skupini "zmernih inovatorjev", ki so pod povprečjem v uniji, so Češka, Grčija, Madžarska, Italija, Malta, Poljska, Portugalska, Slovaška in Španija, od drugih evropskih držav pa tudi Hrvaška. Najslabše inovatorke pa so Bolgarija, Latvija, Litva in Romunija.

Raziskava temelji na 25 kazalnikih

Pregled uspešnosti, ki primerja države članice unije med seboj ter z drugimi evropskimi in najpomembnejšimi neevropskimi državami, temelji na 25 kazalnikih raziskav in inovacij, ki so razdeljeni v tri glavne kategorije: potencial, dejavnosti podjetij in dosežki.

Prva kategorija vključuje temeljne gradnike, ki omogočajo inovacije, na primer človeške vire, financiranje in raziskovalne sisteme, druga zajema kazalnike inovativnosti evropskih podjetij, na primer naložbe podjetij in intelektualni kapital, tretja pa kazalnike o gospodarskih učinkih inovacij.

V Sloveniji premalo intelektualnega kapitala Slovenija je razmeroma močna na področju človeških virov in dosežkov, torej učinkih inovacij na celotno gospodarstvo, šibke točke pa so na področju naložb podjetij in intelektualnega kapitala, ugotavlja komisija v pregledu inovacijske uspešnosti.

V Sloveniji visoka stopnja letne rasti inovacijske uspešnosti

Glede splošne inovacijske uspešnosti je Slovenija nekoliko pod povprečjem unije. Evropska komisija med slabostmi ugotavlja zlasti izrazito zmanjšanje izdatkov za inovacije, ki niso namenjene raziskavam in razvoju.

Sicer pa je Slovenija skupaj z Bolgarijo, Estonijo, Malto, Portugalsko in Romunijo med državami z najvišjimi stopnjami letne rasti inovacijske uspešnosti, ki znatno presegajo pet odstotkov. V svoji skupini je skupaj z Estonijo vodilna po rasti.

Brazilija in Kitajska zmanjšujeta svoj zaostanek Ena glavnih ugotovitev pregleda uspešnosti je, da EU v inovativnosti ni uspelo zmanjšati zaostanka za glavnima tekmicama, ZDA in Japonsko. In čeprav še vedno močno vodi pred Indijo in Rusijo, Brazilija in Kitajska hitro zmanjšujeta svoj zaostanek.

Evropska komisarka za raziskave in inovacije Maire Geoghegan-Quinn je zato vse države članice, tudi najboljše, pozvala, naj se trudijo še izboljšati svoje dosežke na področju inovacij. Poudarila je tudi, da ni pomembno, na katerem mestu je država, temveč kako hitro napreduje.

Komisarka je ob predstavitvi pregleda uspešnosti tudi povedala, da bo šef komisije Jose Manuel Barroso v petek na vrhu unije, ki bo posvečen energiji in inovacijam, voditelje članic unije pozval, naj se osebno zavzamejo za izboljšanje inovacijske uspešnosti.

"Države bodo lažje opredelile svoje prednosti"

Pregled uspešnosti je sicer del nedavno objavljenega letnega pregleda rasti unije v sklopu evropskega semestra - cikla tesnejšega usklajevanja makroekonomskih in proračunskih politik ter strukturnih reform držav članic.

Cilj tega pregleda je, da bi države članice laže opredelile svoje prednosti in slabosti ter okrepile inovativnost z nacionalnimi reformnimi programi v okviru vodilne pobude Unija inovacij v sklopu strategije Evropa 2020.

Ne spreglejte