Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
7.21

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

literatura Italija Slovenija knjižni sejem

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 7.21

3 tedne, 1 dan

Sejem v Bologni odprt: čas za zgodbe podob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Knjižni sejem 2018, knjige, knjiga | Slovenija je naziv častne gostje na sejmu v Bologni pridobila leta 2018. Za vidnost predstavitve si je izbrala logotip ŠČŽ, s katerim namiguje na značilnost svojega jezika. | Foto Ana Kovač

Slovenija je naziv častne gostje na sejmu v Bologni pridobila leta 2018. Za vidnost predstavitve si je izbrala logotip ŠČŽ, s katerim namiguje na značilnost svojega jezika.

Foto: Ana Kovač

V Bologni so dopoldne slovesno odprli letošnji 61. mednarodni sejem knjig za otroke in mladino, na kateri se kot častna gostja predstavlja Slovenija. Knjige so lahko gradniki in dajejo smisel mnogim mladim generacijam, je ob razstavljeni slovenski produkciji povedal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan.

V nagovoru je Rusjan poudaril, da se država s ponosom ozira na raznoliko produkcijo knjig za otroke in mladino, ki izhaja v Sloveniji. Zgodbe, ki jih pripovedujejo avtorji, so po njegovih besedah bistveni del človeštva. In če je zgodovina pripovedovanja zgodb zgodovina sama, so enako kot literatura in jezik tudi slike in podobe bistveni del našega obstoja.

Ilustracije v knjigah za otroke in mladino z zgodbami, poezijo, stripi ali grafičnimi romani so tudi bistveni del učenja in razvijanja orodij, ki jih mladi potrebujejo, da si osmislijo svet. Razumevanje jezika podob pa je enako pomemben kot razumevanje zapletenega besedila, saj oboje omogoča odprte, strpne in radovedne skupnosti, je med drugim povedal sekretar.

Sejem so odprli v osrednji hali, kjer se predstavlja tudi Slovenija kot častna gostja. Predstavitev so zasnovali pod okriljem Javne agencije za knjigo RS in kot je dejala direktorica Katja Stergar, je sejem v Bologni vedno mesto presenečenj. Kot je izrazila upanje, bo letos za obiskovalce presenečenje slovenska ilustratorska razstava.

Ta je na ogled v posebnem paviljonu z naslovom And then what happens? (In kaj sledi potem?), na kateri je zastopanih 44 imen, od tega jih je 12 še posebej izpostavljenih. Še 15 ilustratorjev pa so izbrali za istoimenski spremljajoči katalog, da bi na ta način prikazali vso stilsko raznolikost slovenske ilustracije. Paviljon sta zasnovali arhitektki Sara Badovinac in Sara Škarica v obliki dvonadstropnega baldahina po vzoru srednjeveških knjižnic. 

Sejem na pot so pospremili tudi drugi predstavniki države gostiteljice, pa tudi direktorica Elena Pasoli, ki je med drugim povedala, da se letošnje izdaje udeležuje 1.500 razstavljavcev iz 100 držav, med njimi je 40 držav prisotnih prvič.

V celoti se bo Slovenija s svojimi avtorji in drugimi vsebinami, kot je film, predstavila na več dogodkih ne samo znotraj sejma, ki je namenjen izključno strokovni javnosti, ampak tudi na več mestnih prizoriščih za občinstvo. Med avtorji, ki bodo nastopili s svojimi knjigami, prevedenimi v italijanščino, bodo Jana Bauer, Peter Škerl, Jurij Devetak, Nataša Konc Lorenzutti, Marko Kravos, Peter Svetina in Anja Štefan, poroča STA.

Tina Vrščaj
Trendi Slovenska pisateljica Tina Vrščaj med najboljšimi evropskimi književniki leta 2024
Janez Bratovž, kuharski mojster, JB Restavracija
Trendi V pokoj odhaja priznani kuharski mojster Janez Bratovž
borovnica, Guinnessova knjiga rekordov
Trendi Borovnica velikanka v Guinnessovo knjigo rekordov
Voditelji Slovenije
Novice Janša in Kučan v prvi vrsti. Zaradi koga sta prišla? #video
Ne spreglejte