Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 1. 2017,
15.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Natisni članek

Istanbul teroristični napad Islamska država

Ponedeljek, 2. 1. 2017, 15.33

6 let, 7 mesecev

Skupina Islamska država prevzela odgovornost za napad v Istanbulu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Istanbul nočni klub | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skrajna skupina Islamska država (IS) je danes prevzela odgovornost za napad v nočnem klubu v turški metropoli Istanbul, v katerem je bilo v nedeljo kmalu po polnoči ubitih 39 ljudi, 69 pa ranjenih. V sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih, je IS zapisala, da je napad v klubu Reina izvedel eden od "vojakov kalifata".

Napad je bil uperjen proti Turčiji kot odgovor na turško vojaško posredovanje proti IS v sosednji Siriji in Iraku, sporočilo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Turčija je sicer članica mednarodne koalicije v boju proti IS v omenjenih državah, na čelu katere so ZDA.

IS: Turčija preliva kri muslimanov v Siriji

IS Turčiji očita, da s "svojimi letalskimi napadi in obstreljevanjem" preliva kri muslimanov v Siriji. Turčijo, v kateri živi večinsko muslimansko prebivalstvo, je v sporočilu tudi obtožila, da služi kristjanom, še navaja AFP.

Napadalec je v napadu na obiskovalce kluba med novoletnim praznovanjem uporabil ročne granate in strelno orožje, je še sporočila IS.

Po podatkih turških oblasti je napadalec uporabil avtomatsko orožje, medtem ko informacij o morebitni uporabi ročnih granat za zdaj niso potrdili.

Ljudi, ki so ležali na tleh, namerno streljal v glavo

Po navedbah turškega časnika Hürriyet je napadalec izstrelil več kot 180 nabojev iz šestih nabojnikov. Priče so povedale, da je ljudi, ki so ležali na tleh, namerno streljal v glavo. Nato naj bi se preoblekel in očistil svoje orožje ter pomešan med goste zapustil klub in se s taksijem odpeljal s prizorišča napada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Časnik Hürriyet je, sklicujoč se na obveščevalne kroge, še poročal, da obstajajo namigi, ki kažejo, da naj bi napad izvedla celica IS, ki je bila za junijskimi samomorilskimi napadi na istanbulsko letališče Atatürk, v katerih je umrlo 45 ljudi.

Trije napadalci na letališče so bili iz Uzbekistana, Kirgizistana in Rusije. Turške oblasti sedaj preverjajo, ali napadalec morda ne prihaja iz ene od obeh osrednjeazijskih držav.

Napadalca še niso ujeli

Turške oblasti so za napadalcem sprožile obsežno iskalno akcijo. Protiteroristične enote policije so v povezavi z napadom sicer danes prijele osem osumljencev, med katerimi pa naj ne bi bilo domnevnega napadalca, sklicujoč se na turške medije poroča AFP.

Med smrtnimi žrtvami napada v prestižnem klubu so večinoma tujci, med njimi številni iz arabskih držav. Med žrtvami po podatkih MZZ naj ne bi bilo slovenskih državljanov.

Med žrtvami večinoma tujci

Po navedbah turških medijev je bilo med 39 žrtvami enajst Turkov in 27 tujcev. Ene žrtve še niso identificirali.

Savdske oblasti niso sporočile natančnega števila svojih državljanov, ki so umrli v napadu, savdski mediji pa poročajo o petih. V Amanu so potrdili smrt dveh jordanskih državljanov, iraško zunanje ministrstvo pa smrt treh Iračanov.

Napadalca turške oblasti še iščejo. | Foto: Reuters Napadalca turške oblasti še iščejo. Foto: Reuters

Med žrtvami so še trije Libanonci, po dva Tunizijca, Indijca, Maročana in Nemca ter po en državljan Izraela, Kanade, Rusije, Kuvajta in Libije, so sporočili iz posameznih držav, od koder so bile žrtve. Belgijsko zunanje ministrstvo je potrdilo smrt svojega državljana, ki je imel belgijsko in turško državljanstvo, še navaja AFP.

Namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus je danes dejal, da bo Turčija kljub napadu v Istanbulu, ki naj bi po trditvah IS služil kot opozorilo Ankari, nadaljevala vojaško operacijo v Siriji. "Odločno bomo nadaljevali naše čezmejne operacije in (operacijo v Siriji) Evfratov ščit," je po poročanju AFP dejal Kurtulmus.

V dvojnem samomorilskem napadu v Mogadišu več mrtvih in ranjenih

Somalijsko prestolnico Mogadiš sta danes pretresla samomorilska napada, v katerih je bilo po navedbah policije in očividcev ubitih najmanj 14 ljudi. Prva eksplozija je odjeknila ob vhodu na letališče, druga pa pri bližnjem hotelu. Odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Al Šabab, ki je blizu teroristični mreži Al Kaida.

Prvo vozilo z eksplozivom je razneslo na kontrolni točki pri vhodu na mednarodno letališče v Mogadišu, kjer je tudi sedež predstavništva Združenih narodov, humanitarnih agencij in več tujih misij, tudi misije Afriške unije.

Kmalu zatem je drugo vozilo eksplodiralo pred bližnjim hotelom Peace, ki je priljubljen med tujci. Zatem je bilo slišati tudi strele, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob obeh napadalcih so bili v napadu ubiti štirje pripadniki varnostnih sil in osem civilistov. Najmanj devet ljudi je bilo ranjenih, je povedal predstavnik varnostnih sil Abudkadir Mohamed.

Odgovornost za napad je v sporočilu, ki ga je prenesla milici zvesta radijska postaja Andalus, prevzela skrajna skupina Al Šabab. "Mudžahedini so izvedli dva samomorilska napada. Eden od njih je bil usmerjen v kontrolno točko (...), da bi utrl pot drugemu napadalcu, ki je s tovornjakom napadel hotel Peace," so zapisali v sporočilu.

Ne spreglejte