Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2017,
7.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

Natisni članek

Istanbul teroristični napad napad

Nedelja, 1. 1. 2017, 7.15

6 let, 7 mesecev

Istanbul: 39 mrtvih v streljanju v nočnem klubu #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6
istabnbul napad teroristični | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Istanbulu se je zgodil napad na nočni klub Reina, v katerem je potekalo praznovanje novega leta. Napadalec je streljal na obiskovalce in pri tem ubil najmanj 39 ljudi, vsaj 69 pa je ranjenih. V klubu je bilo približno 700 ljudi, napad pa se je zgodil kako uro po polnoči. Po prvih podatkih med žrtvami ni slovenskih državljanov. Popoldne je 15-letnik ustrelil očeta v istanbulski mošeji in ranil še enega človeka.

Ranjene so odpeljali v bolnišnico. Kot je povedal turški minister, so identificirali 21 mrtvih žrtev napada, med katerimi je bilo 16 tujcev in pet Turkov. Večinoma gre za tujce iz več arabskih držav – Savdske Arabije, Maroka, Libanona in Libije. Kot so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve, med žrtvami napada po prvih podatkih ni slovenskih državljanov.

Napadalec na prostosti

Dal je tudi vedeti, da je napadalec, ki je bil po poročanju medijev oblečen v Božička in streljal na obiskovalce kluba, še vedno na prostosti. "Iskanje terorista se nadaljuje. Upam, da ga bomo kmalu ujeli," je dejal. 

Kot je dodal, prve ugotovitve kažejo, da je imel puško skrito pod plaščem. Klub je zapustil preoblečen v druga oblačila.

Premier Binali Yildrim je dejal, da si oblasti intenzivno prizadevajo ugotoviti identiteto napadalca in da poteka obsežna iskalna akcija. Ocenil je, da je "oboroženi terorist" morda orožje pustil v klubu in se nato pomešal med množico, ki je bežala iz kluba. "Vse možnosti preučujemo," je dodal. Poudaril je, da terorizem ne bo prestrašil in uničil Turčije.

Fotogalerija
1 / 5

Župan mesta Vasip Sahin je napad označil za terorističnega. Povedal je, da je napadalec okoli 1.15 vdrl v klub in streljal po ljudeh, potem ko je na vhodu v klub ubil policista in civilista. Streljanje se je končalo, ko so v klub vdrle posebne policijske enote, a je storilec pobegnil.

Popoldne še streljanje v mošeji 

Po poročanju turških medijev, je danes popoldne za zdaj še neznan napadalec streljal v mošeji v severnem delu Istanbula in ranil najmanj dve osebi. Po napadu je pobegnil. Policisti so zvečer pridržali 15-letnika. Izkazalo se je, da je najstnik zaradi družinskega prepira ustrelil očeta, ob tem pa še eno osebo ranil. Ta incident torej ni bil povezan z napadom na nočni klub.

Erdogan: Cilj napada v Istanbulu je ustvariti kaos v Turčiji

"S temi ostudnimi namernimi napadi na mir in civiliste želijo uničiti moralo in povzročiti kaos v naši državi," pa je v odzivu zapisal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je zagotovil, da bo Turčija nadaljevala boj proti terorizmu. "Turčija je odločena nadaljevati boj za končanje terorizma in je pripravljena storiti vse, kar je treba, za zagotovitev varnosti svojim državljanom in miru v regiji," je dodal. Dejal je, da bo Turčija v boju proti terorističnim organizacijam in državam, ki jih podpirajo, uporabila vsa sredstva – vojaška, gospodarska in politična.

Turški pravosodni minister Bekir Bozdag je na Twitterju današnji napad označil za "zloben in izdajalski napad na Turčijo, njeno svobodo in enotnost ter na vse Turke". Zagotovil je, da bodo nadaljevali boj proti terorizmu.

Nekateri mediji so poročali, da je bil napadalec oblečen v Božička, pozneje pa, da v črno, saj je pozneje prišel na dan posnetek nadzorne kamere na vhodu v klub, v katerem je videti moškega v črnem, ki strelja na ljudi, nato pa izgine v njegovo notranjost, je poročala agencija DHA.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Klub Reina, ki je bil tarča napada, je eden največjih in najbolj prestižnih klubov v tej večmilijonski turški metropoli, kjer se zbira sekularna turška elita. Leži ob obali Bosporskega kanala na evropski strani mesta. V času napada je bilo v klubu od 700 do 800 ljudi, ki so praznovali vstop v novo leto.

Pred tremi tedni v napadu ubitih 40 ljudi

Istanbul, pa tudi Turčija, je bil v zadnjem letu večkrat tarča terorističnih napadov, odgovornost za katere so prevzeli kurdski skrajneži ali džihadistična Islamska država. Nazadnje je bilo pred tremi tedni v Istanbulu v napadu dveh samomorilskih napadalcev pred nogometnim štadionom v isti četrti Besiktas ubitih 40 ljudi. Pred manj kot dvema tednoma pa je na odprtju razstave policist v civilu ubil ruskega veleposlanika v Ankari zaradi ruskega ravnanja v Siriji.

Slovenija, EU in ZDA obsodili napad

Napad so že obsodili v Beli hiši in znova potrdili podporo ZDA Turčiji v boju proti terorizmu. "Naše misli so z žrtvami in njihovimi najdražjimi. Še naprej bomo delali na tem, da bomo preprečili tovrstne tragedije," pa je tvitnila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Premier Miro Cerar je danes na družbenem omrežju Twitter obsodil napad v Istanbulu, v katerem je neznan moški ubil 39 ljudi. "Globoko sem zgrožen zaradi brutalnega napada v Istanbulu. Moje misli so z žrtvami in njihovimi bližnjimi, je zapisal v angleščini.

Tudi zunanje ministrstvo se je v angleščini odzvalo na Twitterju. "Žalostni smo, da leto 2017 začenjamo s tvitom z izrazom sožalja. Naše misli so z žrtvami napada v Istanbulu in njihovimi bližnjimi," so zapisali.

Ob novoletnih praznovanjih je bila sicer varnost v mestu že tako okrepljena. Po poročanju medijev je za varnost skrbelo 17.000 policistov. Kot dodaja dpa, pa so bili policisti vidno okrepljeni drugod, na glavnem trgu Taksim in aveniji Istiklal Caddesi.

Ne spreglejte