Jan Tomše

Petek,
15. 9. 2017,
7.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

Severna Koreja Japonska raketa

Petek, 15. 9. 2017, 7.03

6 let, 7 mesecev

Severna Koreja nad Japonsko izstrelila balistično raketo #video

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Severna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severna Koreja je v petek zjutraj izstrelila balistično raketo, ki je preletela japonski otok Hokaido in pristala v Tihem oceanu. Gre za drugi primer rakete, ki je letela prek Japonske, v dobrih dveh tednih. 

Raketa je pristala v morju približno dva tisoč kilometrov vzhodno od Hokaida, so po poročanju Reutersa sporočile japonske oblasti. Prebivalce na severu države so prebudile sirene in sporočila na mobilnih telefonih. "Izstrelitev rakete! Izstrelitev rakete! Iz Severne Koreje je bila očitno izstreljena raketa," je odmevalo iz zvočnikov na polotoku Erimo na jugu otoka Hokaido.

Raketa je bila v zraku 19 minut in je preletela razdaljo okoli 3.700 kilometrov, je sporočila južnokorejska vojska.

ZDA so potrdile, da je šlo pri danes izstreljeni raketi za balistično raketo srednjega dosega, ki naj ne bi predstavljala grožnje za Severno Ameriko ali ameriško čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu, otok Guam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Video: Planet TV

Sirene so prebivalce severnega dela Japonske pozvale, naj se umaknejo na varno 

Gre za drugi podoben dogodek v dobrih dveh tednih, potem ko so severnokorejske oblasti konec avgusta izstrelile balistično raketo, ki je v morje padla slabih 1.200 kilometrov vzhodno od Hokaida. 

Japonski premier Shinzo Abes se je odzval z besedami, da Tokio ne bo nikoli toleriral "nevarnih in izzivalnih akcij, ki ogrožajo svetovni mir". "Če bo Severna Koreja nadaljevala po tej poti, je ne čaka svetla prihodnost. Moramo doseči, da bo Severna Koreja to razumela," je še dejal Abe. 

Obrambni minister ZDA Jim Mattis je o današnjem incidentu dejal, da je izstrelitev na milijone Japoncev prisilila v to, da so si poiskali zavetje, "a so prebivalci severnega dela Japonske ostali mirni in so odšli na delo kot običajno".

Medtem je ameriški zunanji minister Rex Tillerson po dogodku pozval k novim ukrepom zoper Severno Korejo in dodal, da "nadaljevanje provokacij le še poglablja severnokorejsko diplomatsko in ekonomsko osamitev". ZDA so Kitajsko in Rusijo pozvale k "neposrednim dejanjem", s katerimi bi obrzdali Severno Korejo. "Kitajska dobavlja Severni Koreji večino nafte. Rusija je največji delodajalec severnokorejskih prisilnih delavcev," je povedal Tillerson.

Ob 21. uri po srednjeevropskem času se bo na zahtevo ZDA in Japonske na nujni seji sestal Varnostni svet ZN. V ponedeljek je varnostni svet soglasno potrdil osmi sklop sankcij proti Pjongjangu zaradi njegovega raketnega in jedrskega programa.

Severna Koreja je balistično raketo izstrelila dober teden po izvedbi jedrskega poskusa, šestega po vrsti. Prejšnjo nedeljo je namreč severnokorejska državna televizija poročala, da so aktivirali novo napredno vodikovo bombo, ki jo lahko namestijo na medcelinsko balistično raketo. Južnokorejske oblasti so tedaj presodile, da bi dogajanje lahko vodilo v novo izstrelitev rakete. 


Preberite še: 
Južna Koreja odgovorila na provokacije Severne Koreje
- Ena najhujših provokacij do zdaj: severnokorejska raketa preletela Japonsko #video