Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 3. 2017,
12.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Kim Džong Un Kim Džong Nam Malezija Severna Koreja

Četrtek, 2. 3. 2017, 12.37

6 let, 6 mesecev

Severna Koreja: Kim ni umrl zaradi zastrupitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Kim Džong Nam | Foto Reuters

Foto: Reuters

Visoki predstavnik Severne Koreje je zavrnil, da bi Kim Džong Nam umrl, ker naj bi bil zastrupljen z bojnim strupom. Dejal je, da je imel polbrat severnokorejskega voditelja vrsto let visok krvni pritisk, zato bi lahko umrl zaradi odpovedi srca.

Nekdanji namestnik severnokorejskega veleposlanika pri Združenih narodih Ri Tong Il se je ob tem zavzel, da bi morali strupeno snov, ki naj bi jo domnevno uporabili pri napadu na Kima, poslati Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) na testiranje.

Kim Džong Nam je umrl 13. februarja po napadu na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na polet za Macao. Glede na posnetke nadzornih kamer sta se mu od zadaj približali dve ženski in ga z nečim poškropili po obrazu. Po ugotovitvah malezijske preiskave je bil to bojni živčni strup VX.

Ženski so prijeli v dneh po napadu, obe pa trdita, da sta mislili, da sodelujeta v televizijski potegavščini. Gre sicer za Vietnamko in Indonezijko, ki naj bi bili po navedbah Južne Koreje severnokorejski plačanki. Če ju bodo spoznali krive umora Kima, jima grozi smrtna kazen z obešanjem.

Malezija izpustila enega osumljenca

Poleg njiju so malezijski policisti pridržali tudi severnokorejskega državljana, ki je bil osumljen sodelovanja pri umoru, vendar ga bodo jutri izpustili in izgnali v Severno Korejo, saj nimajo dovolj dokazov za obtožnico.

Napoved o izpustitvi severnokorejskega državljana je prišla le nekaj ur po tem, ko je Malezija napovedala, da ukinja vizumsko liberalizacijo za državljane Severne Koreje. Od naslednjega tedna dalje bodo tako državljani Severne Koreje za vstop v Malezijo ponovno potrebovali vizume.

Do zdaj so državljani Severne Koreje, če so v Malezijo odšli za do 30 dni, v državo vstopili brez vizumov. Malezija se je za ukinitev tega odločila zaradi varnosti. Zaradi umora pa so se odnosi med državama precej zaostrili.

 
Ne spreglejte