Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
14. 3. 2017,
9.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

2

Natisni članek

Studio Moderna Sandi Češko Nizozemska Geert Wilders

Torek, 14. 3. 2017, 9.51

6 let, 6 mesecev

Se slovenski milijonar boji tega človeka?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

2

Geert Wilders | Foto Reuters

Foto: Reuters

Jutri bodo na Nizozemskem potekale državnozborske volitve, na katerih bi lahko po rezultatih nekaterih anket zmagal priseljencem, islamu in Evropski uniji nenaklonjeni populist Geert Wilders. Je morebitni obrat v nizozemski notranji politiki razlog za skrb?

"Mi se moramo prilagoditi razmeram v katerikoli državi. S tem, kako bo to vplivalo na poslovanje, se ne ukvarjamo. Mi smo majhno oziroma srednjeveliko podjetje in se moramo prilagoditi vsem razmeram. V Vzhodni Evropi smo navajeni na bistveno večje spremembe, revolucije in krizne razmere. Ko se nekaj zgodi, pač potegnemo poteze," pred jutrišnjimi volitvami pravi Sandi Češko, ustanovitelj podjetja Studio Moderna, katerega krovna družba Studio Moderna Holdings B. V. ima sedež v Amsterdamu.

Sandi Češko, nekoč eden najbogatejših Slovencev, je danes po oceni revije Manager s 184 milijoni evrov premoženja peti najbogatejši Slovenec. | Foto: Bor Slana Sandi Češko, nekoč eden najbogatejših Slovencev, je danes po oceni revije Manager s 184 milijoni evrov premoženja peti najbogatejši Slovenec. Foto: Bor Slana

"Veliko stvari se spreminja, med drugim tudi v Angliji, kjer imamo enega od sedežev podjetja in zaposlenih tudi nekaj Slovencev. Trenutni premiki niso prijetni, povečuje se negotovost, a v zadnjih 25 letih smo šli čez veliko sprememb in še vedno se nam je uspelo prilagoditi," je o morebitni zmagi Wildersa povedal Češko.

Uspelo jim je privabiti tuje podjetnike

Nizozemska je 11. najbogatejša država v Evropi in 13. najbogatejša država na svetu. Po podatkih Svetovne banke je leta 2015 njen BDP na prebivalca znašal 41.642 evrov. Ima močno izvozno usmerjeno gospodarstvo. Velik del izvoza predstavljajo kmetijski pridelki ter prehranski in kemični izdelki.

Država mlinov na veter bogati tudi zahvaljujoč ugodni zakonodaji, zaradi katere je postala vabljiv davčni raj za multinacionalke in tuje podjetnike, kot je Češko. Samo v Amsterdamu in njegovi okolici je bilo leta 2014 12 tisoč "posebnih finančnih ustanov", to je podjetij, ki imajo le poštni nabiralnik.

Nizozemski desnosredinski premier Mark Rutte in Wilders sta se včeraj pomerila na televizijskem soočenju, na katerem je bila glavna tema morebitni izstop Nizozemske iz EU oziroma nexit. Wilders je dejal, da se bo v primeru zmage zavzel za nexit, medtem ko je Rutte izstop iz EU označil za nevarnost. Rutte se je zavzel za to, da bi Nizozemska na volitvah kot prva evropska država ustavila populizem, ki je v vzponu v Evropi.

Njuni stranki sta sicer po zadnji javnomnenjski anketi izenačeni. Obe bi v 150-članskem parlamentu osvojili 24 sedežev. STA
Ne spreglejte