Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2023,
13.52

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

volitve desnica Nemčija Olaf Scholz

Torek, 10. 10. 2023, 13.52

6 mesecev, 3 tedne

Scholz zaskrbljen zaradi naraščajoče podpore skrajni desnici v Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Olaf Scholz | Na nedeljskih volitvah v Hessnu in na Bavarskem sta slavili konservativni stranki krščanskih demokratov (CDU) in socialistov (CSU), medtem ko so stranke vladajoče koalicije kanclerja Scholza utrpele izgube. AfD je pridobila glasove in se v Hessnu uvrstila na drugo, na Bavarskem pa na tretje mesto. | Foto Guliverimage

Na nedeljskih volitvah v Hessnu in na Bavarskem sta slavili konservativni stranki krščanskih demokratov (CDU) in socialistov (CSU), medtem ko so stranke vladajoče koalicije kanclerja Scholza utrpele izgube. AfD je pridobila glasove in se v Hessnu uvrstila na drugo, na Bavarskem pa na tretje mesto.

Foto: Guliverimage

Nemški kancler Olaf Scholz je danes izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajoče podpore skrajni desnici na nedeljskih volitvah v dveh velikih nemških zveznih deželah Hessen in Bavarska. Na njih je desničarska Alternativa za Nemčijo (AfD) pridobila glasove, v Hessnu se je uvrstila celo na drugo mesto za konservativci.

"Mora nas skrbeti zaradi glasov, ki so šli desničarski populistični stranki v Nemčiji," je dejal Scholz na današnji skupni novinarski konferenci s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Hamburgu po srečanju nemško-francoske vlade. "Gre za obrambo demokracije," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Migracije v središču predvolilnih tem

Po prepričanju Scholza ni nobenega dvoma, da gre za politična stališča, ki niso "združljiva z našimi predstavami o svobodi, demokraciji in vladavini prava".

Med glavnimi predvolilnimi temami so bile migracije, saj se Nemčija tako kot druge evropske države spopada z valom prebežnikov, kar pri nekaterih obuja spomine na begunsko krizo leta 2015.

Na vprašanje, ali namerava vlada spremeniti svojo migracijsko politiko po zadnjem uspehu AfD, je Scholz odgovoril, da so že bili sprejeti ukrepi za zajezitev nedovoljenih migracij. Ob tem je priznal, da je število beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, preveliko.

Francoski predsednik Macron, ki je na dvodnevnem obisku v Nemčiji, pa je ocenil, da je naraščajoči nacionalizem posledica "neučinkovitega odziva na probleme nezakonitih migracij". Po njegovem je potrebno "okrepljeno evropsko sodelovanje", poroča AFP.

Države članice EU so prejšnji teden dosegle dogovor o ključnem delu reforme evropskega azilnega sistema, t. i. krizni uredbi. Skladno z dogovorom bodo članice, ki se bodo znašle pod velikim migracijskim pritiskom, lahko prilagodile določena pravila iz evropskega pakta o azilu in migracijah.

Cilj je doseči, da bi prenovljeni evropski pakt o azilu in migracijah uzakonili do evropskih volitev prihodnje leto.

Olaf Scholz
Novice Nemški kancler zaradi "gusarske" preveze tarča posmeha
Olaf Scholz
Novice Nemški kancler se je poškodoval
Ukrajinski vojak
Novice Vojaški strokovnjak: Vojna v Ukrajini se lahko konča le na ta dva načina
Olaf Scholz
Novice Scholz: Nemški nadzor na avstrijski meji je nujen
Olaf Scholz
Trendi Toliko je samo letos za urejanje pričeske in ličenje porabil Scholz
Ne spreglejte