Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
25. 10. 2017,
8.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

3

Natisni članek

mesto Savdska Arabija

Sreda, 25. 10. 2017, 8.12

6 let, 6 mesecev

Savdska Arabija napoveduje gradnjo mesta, večjega od Slovenije #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

3

Neom | Foto YouTube

Foto: YouTube

Savdska Arabija bo na obali Rdečega morja zgradila megalomansko mesto, ki bo večje od Slovenije. Poimenovali so ga Neom in imelo bo status neodvisne gospodarske cone. Delovalo bo po drugačnih pravilih, kot veljajo drugod v Savdski Arabiji.

Savdska Arabija napoveduje gradnjo megalomanskega mesta, v katero bo vložila 500 milijard dolarjev (425 milijard evrov), je na včerajšnjem gospodarskem forumu v Rijadu napovedal savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Kot je pojasnil 32-letni princ, je projekt del reform, s katerimi se konservativna kraljevina vrača k ''zmernemu, odprtemu" islamu. "Vračamo se k temu, kar smo bili prej - dežela zmernega islama, ki je odprta za vse veroizpovedi in v svet," je dejal vplivni princ.

Novozgrajeno mesto na severovzhodni obali Rdečega morja bodo poimenovali Neom. Imelo bo status neodvisne gospodarske cone in bo delovalo po drugačnih pravilih, kot veljajo drugod v Savdski Arabiji. Prizadeval si bo postati najvarnejši, najučinkovitejši, najbolj v prihodnost usmerjen ter najboljši kraj za življenje in delo.

Mesto, ki se namerava iz Savdske Arabije razširiti tudi v sosednji državi Egipt in Jordanijo, se bo razprostiralo na 26.500 kvadratnih kilometrih. Del projekta bo tudi novozgrajeni most med Egiptom in Savdsko Arabijo, ki bo povezal Azijo z Afriko.

Za izvršnega direktorja projekta je bil imenovan Klaus Kleinfeld, ki je bil med letoma 2005 in 2007 prvi človek koncerna Siemens v Nemčiji. "Ko omenjamo mesto, ni povsem prav. Zgradili bomo več mest in vasi," je pojasnil Kleinfeld.

Savdska Arabija bo v projekt vložila 500 milijard dolarjev (425 milijard evrov), prva faza pa bo zaključena do leta 2025.

Vračanje k zmernemu islamu

"Naslednjih 30 let naših življenj ne bomo zapravili za ukvarjanje z destruktivnimi idejami. Uničili jih bomo danes," je poudaril princ Mohamed. "Ekstremizem bomo uničili zelo kmalu," je dodal.

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. | Foto: Reuters Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Foto: Reuters Princ Mohamed je po imenovanju za prestolonaslednika konec junija sprožil vrsto reform. Po mnenju številnih za odločitvijo kralja Salmana o odpravi prepovedi vožnje avtomobila za ženske stoji prav mladi princ.

Ne spreglejte