Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 11. 2021,
19.43

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

44

Natisni članek

Sreda, 3. 11. 2021, 19.43

2 leti, 6 mesecev

S kampanjo za pravico muslimank, da nosijo naglavne rute, razjezili Francijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

44

naglavna ruta | V Franciji živi največja muslimanska manjšina v Evropi, ki po ocenah šteje kar pet milijonov pripadnikov. Leta 2011 je bila Francija prva evropska država, ki je na javnih mestih prepovedala nošnjo muslimanskih oblačil, ki zakrivajo obraz. Hidžab za razliko od burke in nikaba sicer pokriva le lase in vrat, obraza pa ne. | Foto posnetek zaslona/Twitter

V Franciji živi največja muslimanska manjšina v Evropi, ki po ocenah šteje kar pet milijonov pripadnikov. Leta 2011 je bila Francija prva evropska država, ki je na javnih mestih prepovedala nošnjo muslimanskih oblačil, ki zakrivajo obraz. Hidžab za razliko od burke in nikaba sicer pokriva le lase in vrat, obraza pa ne.

Foto: posnetek zaslona/Twitter

Svet Evrope, najpomembnejša evropska organizacija na področju človekovih pravic, se je po protestu Francije odločila, da izbriše nekatere tvite in umakne del plakatov, ki so bili del kampanje SE proti diskriminaciji muslimanov. Cilj spornih zapisov in podob je bil krepiti spoštovanje do muslimanskih žensk, ki se odločijo nositi naglavne rute.

Sporni zapisi in podobe so bili objavljeni prejšnji teden, na enem od njih pa je na primer pisalo "Lepota je v raznolikosti, tako kot je svoboda v hidžabu".

Več vidnih francoskih politikov, levih, desnih in sredinskih, je to sporočilo ta teden obsodilo, saj da hidžab nikakor ne predstavlja svobode. Francoska ministrica za mlade Sarah El Hairy je v pogovoru za televizijo dejala, da je bila ob plakatu, ki prikazuje razpolovljeno podobo ene ženske v hidžabu in druge, oblečene v "običajna" oblačila, šokirana. Po njenem mnenju gre za opogumljanje žensk, naj bodo zakrite, kar pa je v nasprotju s sekularnimi vrednotami Francije.

Novice Turkinje bodo spet lahko nosile naglavne rute

Spričo kritike so iz SE po poročanju več tujih medijev, med drugim britanskega BBC, francoske tiskovne agencije AFP in biltena Politico, danes sporočili, da so izbrisali vrsto tvitov, ki so bili povezani z omenjeno kampanjo, in odstranili sporne plakate ter da se bodo zdaj posvetili "boljši predstavitvi tega projekta".

Kot so sicer še pojasnili, so bili tviti del širše kampanje proti sovražnemu govoru, za katero je odgovoren oddelek SE za vključenost in proti diskriminacij. Zasnovali so jo udeleženci dveh spletnih delavnic septembra letos, ki ju je SE pripravil skupaj s forumom muslimanskih mladinskih organizacij iz vse Evrope Femyso. Gesla kampanje tako "odražajo posamezne izjave udeležencev" teh delavnic, in ne stališč SE.

Predsednica Femysa Hande Taner je medtem stopila v bran kampanji in v pogovoru za BBC danes zatrdila, da se ta nadaljuje, čeprav je SE nekatere tvite izbrisal. Obenem je izrazila obžalovanje, da politiki "napadajo in spodkopavajo prizadevanja manjšinske mladine", ter njihovo reakcijo označila kot "še en primer, da za tiste, ki se predstavljajo kot varuhi svobode in enakosti, pravice muslimank preprosto ne obstajajo".

Sportal Fifa zavrnila pritožbo Irana zaradi naglavnih rut
Novice V Belgiji odpustili učiteljico zaradi naglavne rute
Strasbourg: Izključitev zaradi naglavne rute upravičena

 

Ne spreglejte