Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 11. 2012,
14.50

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija Pussy Riot

Sobota, 17. 11. 2012, 14.50

8 let, 1 mesec

Ruski gulagi: Ne zaupaj, ne boj se in ne sprašuj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
O življenju v ruskem gulagu je spregovorila nekdanja zapornica Svetlana Bahmina, ki natančno ve, kaj bosta preživljali obsojeni članici punk skupine Pussy Riot.

Svetlana Bahmina je dve leti in pol preživela v Mordoviji, eni izmed avtonomnih ruskih republik, kjer je eden izmed zloglasnih ruskih gulagov in kamor so poslali tudi eno izmed članic ruske skupine Pussy Riot, Nadeždo Tolokonikovo. "Kraj je depresiven," je za Deutsche Welle povedala Svetlana Bahmina, ki je v gulagu v Mordoviji pristala zaradi goljufije in izogibanja plačevanju davkov, hkrati pa v pismu Tolokonikovi izrazila svojo podporo.

"Tam je tudi nebo sivo, sive so stene in takšna so tudi oblačila zapornic. Tja sem prišla oktobra, na isti datum kot Nadežda," je razložila. Svetlana je bila stara 37 let, ko je leta 2006 prispela v gulag, pred aretacijo pa je kot odvetnica delala v naftnem podjetju Jukos, enem izmed večjih ruskih podjetij. Po tem, ko jo je sodišče obsodilo na 13 let zapora v delovnem taborišču, ni vedela, kaj se bo zgodilo z njo.

Dokler vlak ni prispel na končen cilj, ni vedela, kam potuje "V petek zjutraj sem se sestala s svojimi odvetniki, po kosilu pa so mi povedali, da imam eno uro, da spakiram svoje stvari. Usedla sem se v avtomobil, ki me je pripeljal na železniško postajo. Posedli so me na vlak, vendar nisem vedela, kam grem," je povedala. Nazadnje je odkrila, da so jo poslali v vas Partsa, kjer sta dve delovni taborišči, ki sta nekoč bili del slavnega ruskega gulaga, sistema delovnih taborišč, ki so jih ustanovili v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

Svetlana je bila dodeljena koloniji številka 14, v kateri so ženske delale v brigadah. Vstajale so ob šestih zjutraj, čez dan so morale šivati uniforme za policijo ali gasilsko brigado, skrbeti za čisto okolje ali pa raztovarjati premog. Uporaba kopalnic je bila dovoljena le enkrat na teden, hrana je bila slaba, zapornice pa niti niso bile oblečene letnim časom primerno.

Izziv je ostati zdrav "Tam obstaja pregovor: Ne zaupaj, ne boj se in ne sprašuj," je razkrila Bahminova. Tam ne smeš nikomur zaupati, ker ni vse tako, kot se morda zdi. V delovnem taborišču se ne smeš bati, saj s tem pokažeš svojo šibkost tako sojetnicam kot upravnikom taborišča, kar ima lahko slabe posledice. "Moraš se držati pravil ne glede na to, kako neumna so. Moraš si tudi zapomniti, da je glavni cilj, da se vrneš domov k svoji družini," je o življenju v gulagih razkrila Svetlana Bahmina, ki je priznala, da je eden od izzivov zagotovo ostati zdrav, saj je bila hrana resnično slaba in pritisk uprave taborišč velik.

"Ko enkrat zboliš, se je težko pozdraviti," je povedala. "Nihče ti ne zagotovi primerne zdravstvene oskrbe, saj uprava taborišča misli, da se zaporniki pretvarjajo, da so zboleli, zato da bi se izognili delu. Verjamejo samo, ko imaš vročino," je povedala Svetlana, ki je razkrila, da je bila v Mordoviji tudi depresivna. "V Rusiji ne izgubiš samo svobode, temveč moraš trpeti še veliko drugih ponižanj."

Članici Pussy Riot bosta lahko zaprosili za predčasen izpust "Izguba svobode je tisto manjše zlo," je prepričana Svetlana, ki je eno takšnih ponižanj doživela takoj po prihodu, ko so pazniki med njeno prtljago našli telefonsko kartico. "Obtožili so me številnih kršitev, s tem pa so pri meni povzročili histerijo. V taborišču se zapornik ne more braniti, pazniki in uprava pa lahko s teboj storijo, kar jih je volja. Tam nisi človek, temveč samo enota," je še pripovedovala Svetlana, ki je s pomočjo družine in odvetnikov zaprosila za predčasni izpust, njeni prošnji pa so ugodili po tem, ko je v taborišču preživela le dve leti in pol in ne 13, kot bi morala.

Dve članici skupine Pussy Riot, Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina, ki ju je sodišče obsodilo na dveletno zaporno kazen v delovnih taboriščih, bosta morda prav tako zaprosili za predčasni izpust. To pa bo mogoče šele po tem, ko bosta odslužili polovico dodeljene kazni. Glede na besede Bahminove pa bo od njunega vedenja v taboriščih odvisno, ali bodo njunima prošnjama ugodili.

Ne spreglejte