Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2024,
12.45

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

M-55S tank Rusija Ukrajina

Sobota, 16. 3. 2024, 12.45

1 mesec, 2 tedna

752. DAN VOJNE V UKRAJINI

Neverjetni posnetek s fronte: napad jih je spremenil v prah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Ukrajinska vojska je vozilo za razminiranje UR-77 meteorit uporabila kot ofenzivno orožje proti ruskim enotam, nad katere je v regiji Lugansk odvrgla kar 700 kilogramov eksploziva. 

Pomembnejši poudarki dneva:

19.00 Ukrajinska vojska napadla z vozilom za razminiranje UR-77 Meteorit
16.13 Protestniki proti volitvam v Rusiji naj bi prejeli opozorilna sporočila
12.32 Rusija trdi, da je s termobarično bombo ubila skoraj 300 ukrajinskih vojakov
11.06 V novih ukrajinskih napadih na rusko regijo Belgorod dve smrtni žrtvi
9.05 Ukrajinska vojska pohvalila slovenski tank

19.00 Ukrajinska vojska napadla z vozilom za razminiranje UR-77 meteorit

Po spletu je zaokrožil posnetek ukrajinskega napada na položaje ruske vojske zahodno od naselja Dibrova v regiji Lugansk, ki so ga izvedli s pomočjo vozila za razminiranje meteorit UR-77. Pri napadu je ukrajinska na ruske enote izstrelila kar 700 kilogramov eksploziva.

UR-77 meteorit je vozilo za razminiranje, ki temelji na podvozju široko uporabljenega samovoznega topa 2S1 gvozdik. Opremljeno je z lanserjem in dvema linijskima nabojema za čiščenje min, ki ju izstreljujejo v minsko polje, močne eksplozije pa nato ustvarijo udarni val, ki uniči ali aktivira mine ter ustvari očiščen prostor, širok približno šest metrov in dolg do 90 metrov.

Zaradi njegove moči ukrajinska vojska meteorit UR-77 uporablja tudi kot orožje za napad z omejenim dosegom.

vozilo za razminiranje UR-77 Meteorit | Foto: Ukrinform Foto: Ukrinform

Več kot 15 ton težko vozilo, ki v dolžino meri 7,9 metra, zmore doseči hitrost do 60 kilometrov na uro. Njegov doseg je do 500 kilometrov na cestah in do 250 kilometrov na neravnem terenu.

16.13 Protestniki proti volitvam v Rusiji naj bi prejeli opozorilna sporočila

Ruski državljani, ki bi morda hoteli podpreti načrtovani nedeljski protest med predsedniškimi volitvami, naj bi danes na svoje mobilne telefone prejeli opozorilna sporočila, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ni jasno, kdo je sporočila poslal in kako so bili izbrani prejemniki.

Neodvisni ruski spletni portal Meduza je objavil posnetke zaslona z vsebino sporočil, ki so jih danes prejeli nekateri državljani Rusije. "Ne glede na to, da podpirate ideje ekstremističnih organizacij, smo veseli, da boste volili v Moskvi," je pisalo.

Temu je sledil poziv, naj se volitev udeležijo mirno ter brez načrtovanih vrst na voliščih in provokacij, navaja dpa.

V Rusiji so se v četrtek začele predsedniške volitve, na katerih bo predsednik Vladimir Putin ob odsotnosti prave konkurence skoraj zagotovo dobil že peti mandat. Predstavniki ruske opozicije za nedeljo, ko bo potekal zadnji dan volitev, načrtujejo simbolične proteste. Ti naj bi potekali ob 12. uri po lokalnem času v vseh regijah.

Namen pobude, poimenovane Opoldne proti Putinu, je pokazati odpor ljudstva do Putinove dolgoletne vladavine. Ruse so pozvali, naj se opoldne postavijo v vrsto na voliščih in na glasovnico napišejo ime pokojnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega ali izberejo kateregakoli kandidata, ki ni Putin.

K tovrstnim protestom je nedavno pozvala tudi žena Navalnega, Julija Navalna. Moskva v odziv na napovedane proteste za nedeljo načrtuje številne proslave in dogodke.

12.32 Rusija trdi, da je s termobarično bombo ubila več kot 300 ukrajinskih vojakov

Ruski večcevni mobilni raketomet TOS-1a | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Rusija naj bi na bojišču v Ukrajini (ponovno) uporabila tako imenovano termobarično oziroma vakuumsko bombo, v eksploziji pa je po trditvah vodstva ruskih oboroženih sil umrlo do 300 pripadnikov ukrajinske vojske, je poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti, novico pa je povzel tudi ameriški CNN, ki ruskih navedb še ni mogel neodvisno potrditi.

Eksplozija v Harkovu septembra 2022, ki naj bi jo povzročila ruska termobarična bomba:

Termobarična oziroma vakuumska bomba ob detonaciji iz okolja izsesa kisik, s čimer ustvari silovito eksplozijo ter izredno močan in za ljudi v bližini eksplozije skoraj zagotovo usoden udarni val.

Rusija naj bi termobarično orožje, ki ga v Rusiji imenujejo tudi z grozečim imenom žareče sonce, med vojno v Ukrajini sicer uporabila že večkrat. Ukrajina najnovejših ruskih trditev o eksploziji termobarične bombe za zdaj še ni uradno komentirala. 

11.06 V novih ukrajinskih napadih na rusko regijo Belgorod dve smrtni žrtvi

V novih ukrajinskih napadih na rusko regijo Belgorod, ki meji na Ukrajino, sta bila danes ubita najmanj dva človeka, osem pa jih je bilo ranjenih, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov.

"Zelo žalostna novica, umrla sta dva človeka, moški in ženska," je prek omrežja Telegram sporočil Gladkov ter dodal, da so ruske sile v regiji sestrelile osem ukrajinskih raket.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je pred tem sporočilo, da je ruska zračna obramba nad regijama Belgorod in Kursk sestrelila več raket in brezpilotnih letalnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Krimski most, most na Krim
Novice Putinovi zeleni možje in usodna poteza Rusije, po kateri je bilo vse drugače

Regija Belgorod je bila že v petek tarča ukrajinskega raketnega napada. Predsednik Vladimir Putin je v odzivu obljubil oster odgovor. "Ti sovražnikovi napadi niso in ne bodo ostali nekaznovani," je dejal dolgoletni ruski voditelj, ki bo ta konec tedna na volitvah skoraj zagotovo dobil že svoj peti mandat.

Medtem so se pojavila poročila o požaru na rafineriji nafte v ruski regiji Samara ob reki Volgi. Kot je danes sporočil tamkajšnji guverner Dmitrij Azarov, je požar izbruhnil zaradi napada ukrajinskih brezpilotnih letalnikov. Žrtev ni bilo, delavce pa so evakuirali.

9.05 Ukrajinska vojska pohvalila slovenski tank

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je objavilo videoposnetek več napadalnih akcij enega od tankov M-55S, ki jih je Ukrajini kot pomoč v boju proti ruskemu okupatorju oktobra 2022 poslala Slovenija. "Slovenski M-55S 127. brigade teritorialne obrambe je uničil ruske položaje na fronti," so ob videoposnetku na družbenem omrežju X zapisali na ukrajinskem obrambnem ministrstvu.

Kje na fronti je bil uporabljen eden od 28 slovenskih tankov M-55S, ukrajinsko obrambno ministrstvo ni razkrilo, so pa to z geolociranjem ugotovili nekateri uporabniki družbenih omrežij, ki se ukvarjajo z OSINT (obveščevalno dejavnostjo zbiranja in analiziranja javno dostopnih podatkov).

Posnetek naj bi domnevno nastal na južnem delu fronte v bližini vasi Stepove in Prijutine (klik za ogled interaktivnega zemljevida):

Okupirani vasi Stepove in Prijutine sta tako rekoč na frontni liniji, je razvidno na zemljevidu vojne v Ukrajini DeepStateMAP. | Foto: DeepStateMAP / Posnetek zaslona Okupirani vasi Stepove in Prijutine sta tako rekoč na frontni liniji, je razvidno na zemljevidu vojne v Ukrajini DeepStateMAP. Foto: DeepStateMAP / Posnetek zaslona

Kot smo že poročali, je Slovenija Ukrajini konec leta 2022 donirala 28 nekdanjih sovjetskih tankov M-55S, ki so jih nadgradila slovenska in izraelska podjetja.

Pri mediju Forbes so lani nato izrazili navdušenje nad slovenskimi tanki, ki naj bi bili zaradi močnega topa ter relativno lahkega trupa s tankim oklepom odlični za vdore v okupirana mesta in razstreljevanje sovražnikovih bunkerjev, nadzornih točk in drugih ciljev. Tanke z močnim britanskim topom L7, moderniziranimi optičnimi napravami in 200-milimetrskim jeklenim oklepom, ki so jih Ukrajinci dodatno dopolnili še z reaktivnim oklepom, so označili za mobilne topove in ne klasične tanke. 

Oglejte si še en videoposnetek slovenskih tankov v Ukrajini:

Ne spreglejte