Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 4. 2023,
8.08

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

74

Natisni članek

velika noč Zaporožje Rusija Ukrajina

Nedelja, 16. 4. 2023, 8.08

1 leto, 1 mesec

417. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusi v noči na pravoslavno veliko noč napadli cerkev. Ubita dva najstnika.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

74

Ruske sile so v noči na pravoslavno veliko noč izvedle obsežen napad na Zaporožje, poškodovana je bila lokalna cerkev, v kateri pa k sreči ni bilo vernikov. Rusi so ponoči prav tako napadli vas Snihurivka, v napadu sta bila ubita dva najstnika, rojena leta 2005. 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

11.47 V Ukrajini se nadaljujejo spopadi kljub pravoslavni veliki noči
9.19 Guverner Mikolajeva: V nocojšnjem ruskem napadu sta bila ubita dva najstnika
9.07 Glavni štab ukrajinske vojske: Sestrelili smo rusko letalo Su-25
9.04 Guverner: Rusija je začela ogromen napad na Zaporožje

11.47 V Ukrajini se nadaljujejo spopadi kljub pravoslavni veliki noči

Kljub pravoslavni veliki noči ruske sile danes nadaljujejo napade v Ukrajini, kjer so spopadi še posebej srditi v Bahmutu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru rojake pozval, naj še naprej verjamejo v zmago. "Vojna ni mogla izbrisati nas, naših vrednot, tradicij in praznikov," je dejal v danes objavljenem videoposnetku.

"Danes praznujemo vstajenje Kristusa. Glavni simbol je zmaga – zmaga dobrega, resnice, življenja. Veliko noč praznujemo z neomajno vero v nepovratnost teh zmag," je dejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izpostavil je, da so lani ob veliki noči, kmalu po začetku ruske invazije, molili, da bi Ukrajina preživela. Od takrat so Ruse pregnali z območij okoli Kijeva in drugod, čeprav spopadi na vzhodu države ostajajo srditi.

"Danes molimo za zmago Ukrajine. Prišli smo že daleč in skupaj bomo doživeli zoro," je dodal. Glede območij pod nadzorom ruskih sil pa je izpostavil, da bo "sonce posijalo na jugu in na vzhodu ter na Krimu". "Rumeno sijoče sonce na mirnem modrem nebu – to bo svetloba pravice," je poudaril.

V prestolnici Kijev bodo velikonočne slovesnosti potekale ob okrepljenih varnostnih ukrepih, medtem ko je ponoči tako kot običajno policijska veljala do 5. ure.

Ruske sile medtem nadaljujejo napade v Ukrajini. Po podatkih ukrajinskih oblasti sta bila v ruskem raketnem obstreljevanju na jugu države ponoči ubita dva najstnika. V regiji Zaporožje medtem poteka obsežen ruski napad, v katerem je bila poškodovana cerkev, zato so morali bogoslužje odpovedati, je povedal lokalni ukrajinski predstavnik Jurij Malaško. Izpostavil je, da "Rusom ni nič sveto, niti na veliko noč", poroča dpa.

Najsrditejši spopadi še vedno potekajo v Bahmutu na vzhodu države. Tiskovni predstavnik vojaškega poveljstva vzhodne Ukrajine Sergej Čerevatij je povedal, da v središču mesta potekajo "krvavi spopadi brez primere" in da so ukrajinski vojaki pri obrambi uspešni, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V vzhodnem mestu Slovjansk, kjer je raketa v petek zadela stanovanjsko območje, pa reševalci pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele. Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo najmanj enajst civilistov, tudi majhen otrok, več kot 20 jih je bilo ranjenih.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je danes v Moskvi ob veliki noči pozdravil "utrjevalno" vlogo ruske pravoslavne cerkve za družbo in mlade, medtem ko je patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril podprl njegovo ofenzivo v Ukrajini.

"Rad bi vam izrazil globoko hvaležnost za vaše neutrudno in nesebično delo pri ohranjanju trajnih zgodovinskih, duhovnih, moralnih in družinskih vrednot ter pri izobraževanju in razsvetljevanju mladih," je dejal Putin v sporočilu po udeležbi na bogoslužju v znameniti moskovski katedrali Kristusa Odrešenika.

"Vaše modre besede so dolga leta služile utrjevanju družbe. Danes, ko se spopadamo z resnimi izzivi, so še posebej pomembne," je dodal. Patriarh Kiril sicer velja za gorečega podpornika Putinove vojne, saj jo je v pridigah že večkrat zagovarjal, poroča dpa.

9.19 Guverner Mikolajeva: V nocojšnjem ruskem napadu sta bila ubita dva najstnika

Ruske sile so ponoči napadle vas Snihurivka. V napadu sta bila ubita dva najstnika, rojena leta 2005, je povedal guverner Mikolajivske regije Vitalij Kim.

Po predhodnih podatkih je Rusija za napad uporabila rakete S-300. V napadu so bili poškodovani izobraževalna ustanova, zasebno podjetje in stanovanjski objekti, je dodal.

9.07 Glavni štab ukrajinske vojske: Sestrelili smo rusko letalo Su-25

Ukrajinske zračne sile so v preteklem dnevu izvedle 11 napadov na kraje koncentracije ruskih vojakov in opreme ter tri napade na položaje ruskih protiletalskih raketnih sistemov, je sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Raketne in topniške sile so zadele tri območja koncentracije žive sile in opreme, eno območje koncentracije topništva ruskih čet, eno radarsko postajo, dva sistema za elektronsko bojevanje (EW), protiletalski raketni sistem in skladišče streliva, je dodal.

Generalštab še navaja, da je bilo sestreljeno rusko lovsko letalo Su-25.

9.04 Guverner: Rusija je začela ogromen napad na Zaporožje

Guverner Zaporožja je sporočil, da je Rusija izvedla ogromen napad na to območje. "Ruske sile so v noči na 16. april, na pravoslavno veliko noč, napadle regijo Zaporožje," je povedal guverner regije Jurij Malasko.

Poškodovana je bila lokalna cerkev v naselju Komišuvakh. Maše tam niso potekale, je dejal guverner. Poškodovane so tudi bližnje stavbe, je dodal.

Božo Cerar
Mnenja Za konec vojne v Ukrajini bodo potrebne varnostne garancije
Žito
Novice Poljska prepovedala uvoz ukrajinskega žita
Novice Lahko ta Putinova poteza v Rusiji sproži paniko?
Bencinski servis na Poljskem
Novice Je to šibka točka Poljske, ki jo lahko Rusija izkoristi?
Ne spreglejte