Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2012,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barack Obama

Petek, 14. 12. 2012, 9.05

8 let

Republikanci Obamo obtožujejo, da tvega še eno recesijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ZDA se pogajanja o proračunu za naslednje leto nadaljujejo, republikanci pa opozarjajo, da so vse bližje fiskalnemu prepadu.

Do konca letošnjega leta se morata republikanska in demokratska stranka zediniti glede proračuna za naslednje leto. Če dogovora v predvidenem roku ne bodo sklenili, potem se bodo davki avtomatično zvišali, v veljavo pa bodo stopili tudi določeni varčevalni ukrepi. Republikanci pa so v svojih besedah ostri, saj so po njihovem mnenju pogajanja o proračunu izredno počasna.

Boehner in Obama se zavedata njunih razlik "Med nami so resne razlike," je povedal predsednik predstavniškega doma John Boehner, ki se je preteklo nedeljo sestal z Obamo, vendar brez uspeha. O proračunu pa sta se pogovarjala tudi prek telefona, vendar tudi tokrat poziciji obeh strank ostajata nespremenjeni. "S predsednikom sva se odkrito pogovarjala o tem, kako daleč smo pri sklenitvi sporazuma," je po 15-minutnem telefonskem pogovoru povedal Boehner.

Eric Cantor, vodja večine v parlamentu, je povedal, da se Obama počasi sprehaja skozi pogajanja, to pa Američane postavlja čedalje bližje fiskalnemu prepadu, piše Independent. Fiskalni prepad sicer označuje trenutek, ko sporazum glede proračuna ne bo sklenjen do 1. januarja, ko se zvišajo davki, ki se bodo nanašali na vse Američane. Fiskalni prepad bo po mnenju nekaterih ameriških ekonomistov ZDA potisnil nazaj v recesijo.

Poslanci bodo o predlogu morda lahko glasovali tik pred novim letom Cantor je republikance še opozoril, naj bodo pripravljeni na to, da bodo v Washingtonu ostali tudi na božični večer, hkrati pa se bodo morali v parlament vrniti tik pred novim letom, ko bodo morda o novem predlogu lahko že glasovali in se tako izognili fiskalnemu prepadu. Sicer so nekateri napovedovali, da bi bilo mogoče dogovor doseči do konca tega tedna, vendar se za zdaj te napovedi niso uresničile, še piše Independent.

Če bo prišlo do fiskalnega prepada, bodo politične posledice za obe strani zelo visoke, ob tem pa bo trpelo tudi gospodarstvo. Boehner bo moral svoji strani predstaviti izredno temačno sliko, da bodo pripravljeni skupaj z njim stopiti naproti kompromisu. Javnost je, vsaj za zdaj, na strani Obame, ki zahteva uveljavitev višjih davkov za premožnejše.

Bela hiša si prizadeva skleniti kompromis Bela hiša je ta teden predlagala nižje zvišanje prihodkov na podlagi davkov, z 1,6 bilijona ameriških dolarjev na 1,4 bilijona ameriških dolarjev, pri tem pa ponudila tudi spremembo korporativnega davka, kar je poslovni svet že pozdravil. Za zdaj predloga republikanci še niso sprejeli, saj od predsednika želijo še več, in sicer da zmanjša prispevke za socialne programe, kot je Medicare.

Ne spreglejte