Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 9. 2012,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

orožje

Ponedeljek, 3. 9. 2012, 14.45

8 let

Rekordno leto prodaje orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Največji kupci orožja na svetu so Savdijci, največji prodajalci še vedno Američani

Glede na poročilo raziskovalnega centra ameriškega kongresa o svetovni prodaji orožja je bilo lansko leto rekordno za prodajalce orožja. Države v razvoju, kot jih imenujejo, so se izkazale za dobre kupce: pokupile so za kar 71 milijard dolarjev orožja, kar je 60 odstotkov svetovne prodaje. Gre za države južne in jugovzhodne Azije, za Indijo, Južno Korejo, Singapur in Kitajsko. Poleg njih so se za izjemne kupce orožja izkazale tudi države Bližnjega vzhoda. ZDA in Rusija, največje svetovne prodajalke orožja, so ga kar dve tretjini prodale v države v razvoju. To pripisujejo uspešni dolgoletni prodaji in navezovanju stikov s kupci, ki so že postali dolgoročne stranke.

Ameriški rekord prodaje

Največji prodajalci orožja ostajajo isti. ZDA so na vrhu brez konkurence, sledijo Rusija, Francija, Velika Britanija, Nemčija, Kitajska, Italija in Izrael. Samo Amerika je leta 2011 sklenila za 66,3 milijarde dolarjev poslov, kar je 77 odstotkov vseh svetovnih poslov z orožjem. Hkrati je to absoluten rekord poslov v enem letu. Na drugem mestu med prodajalci je Rusija z malo manj kot 5-milijardnim izkupičkom. Pri tem so upoštevane sklenjene pogodbe za orožje, ki bo dobavljeno v prihodnjih letih. ZDA so tudi edina država, ki je lani zaznala porast prodaje orožja. Ruski delež prodaje je z 20 odstotkov leta 2010 padel na 5,6 odstotka svetovne prodaje. Zahodnoevropske države pa so leta 2010 prodale 12 odstotkov orožja, lani pa le še 7 odstotkov vse svetovne prodaje.

Pri teh prodajah gre izključno za konvencionalno orožje, prodano oboroženim silam posameznih držav. Strokovnjaki za prodajo orožja opozarjajo, da rekordne lanske številke ne kažejo dejanskega stanja trga z orožjem. Ker se pojavlja vse več trgovcev, je trg postal razpršen, poleg tega pa se bo kriza poznala šele čez nekaj let. Trenutno kupci raje kupujejo posodobitve že kupljenega orožja kot pa nove vrste orožja. Zato proizvajalci več moči usmerjajo v izdelavo in prodajo tehnične pomoči za že obstoječe orožje. S krizo pa bodo imeli proizvajalci orožja tudi dobiček: ker države ne namenjajo več veliko denarja v razvoj lastnega orožja, bodo dolgoročno vse bolj odvisne od velikih

Tri milijarde za orožje

Med državami, ki so se zavihtele med najboljše kupce, je leta 2011 blestela Savdska Arabija, ki je postala največji kupec na svetu. V enem letu so nakupili za 2,8 milijarde orožja. Savdska Arabija je nakupila nove rakete, dvanajst helikopterjev Apache in Blackhawk, pa tudi lovca F-15SA ter posodobitve sedemdesetih lovcev F-15SA. Vse to so nakupili od Američanov in tako postali njihov največji kupic. Med zalivskimi državami so nakup orožja povečali tudi Združeni arabski emirati in Oman.

Drugi največji kupec orožja je Indija. Za razliko od Savdijcev Indijci orožje kupujejo razpršeno. Tako bodo lovce kupili od Evropejcev, transportna letala od Američanov, ladje od Rusov. Skupna vrednost poslov je 2,7 milijarde dolarjev.

Ne spreglejte