Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2023,
15.18

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

Natisni članek

izstrelitev rakete raketa SpaceX Space X Elon Musk Starship

Sobota, 18. 11. 2023, 15.18

5 mesecev, 1 teden

Raketni sistem Starship tudi v drugo ni prestal testnega poleta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41
Elon Musk | Foto Reuters

Foto: Reuters

Raketni sistem Starship podjetja SpaceX tudi v drugo ni prestal testnega poleta. V primerjavi s prvim testom sta se dela raketnega sistema tokrat v skladu z načrti ločila, raketa je nato letela še nekaj časa, nakar so izgubili stik z njo in končali prenos v živo. Pri SpaceX so test vseeno označili kot uspešen, poroča britanski BBC.

Raketa Starship je uspešno vzletela malo po 14. uri po srednjeevropskem času s poligona v kraju Boca Chica v Teksasu. Po nekaj minutah sta se ločila zgornja stopnja plovila, prav tako imenovana starship, in pogonska raketa, imenovana super heavy. Kmalu zatem je spodnji del raketnega sistema eksplodiral in ni pristal, kot so načrtovali, v Mehiškem zalivu. Pri prvem testnem poletu aprila se je zalomilo že na tej točki, saj se dela nista ločila, raketa pa je eksplodirala.

Po malo več kot desetih minutah poleta je ekipa na Zemlji izgubila stik z raketo, nato so prekinili prenos v živo.

Čeprav raketa ni uspešno prestala testnega poleta, so pri SpaceX ocenili, da je za njimi neverjetno uspešen dan. Kot so ocenili, so eksplozije v začetnih fazah razvoja rakete dobrodošle, saj se lahko iz tega nekaj naučijo in hitreje dobijo informacije kot pri testiranjih na tleh.

Raketa Starship je visoka 120 metrov, s premerom približno devetih metrov. Super heavy je opremljen s 33 motorji raptor, raketo poganja kombinacija metana in kisika. Gre za doslej najmočnejšo raketo na svetu, saj bi lahko v orbito prenesla več kot 150 ton tovora, piše na spletni strani podjetja SpaceX.

Raketa
Novice Najmočnejša raketa v zgodovini končno poletela, a kmalu po izstrelitvi se je zgodilo to #video

Starship je ameriška vesoljska agencija Nasa izbrala za prevoz svojih astronavtov na Luno v okviru misije Artemis III. Sklop misij Artemis je simbol ameriških vesoljskih ambicij, misija Artemis III, ki vključuje tudi pristanek na Luni, naj bi predstavljala njegov vrhunec.

V sklopu misije bodo štirje astronavti v Nasinem modulu orion poleteli v Lunino orbito, nakar se bosta dva astronavta preselila na pristajalni modul Starship podjetja SpaceX, ki bo pristal na Luni. Podjetje SpaceX sicer predvideva, da bi ladjo Starship v vesolju lahko tudi napolnili z gorivom, ta pa bi nadaljevala pot do Marsa.

Ne spreglejte