Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina Rusija pogovori Sergej Lavrov

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 9.47

8 let

Putin pozval EU k zdravi pameti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Takojšnje premirje mora biti prednostna naloga za pogajanja, ki bodo potekala med ukrajinskimi in ruskimi pogajalci ter separatisti in mednarodnimi opazovalci, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Pogajanja bodo potekala danes v beloruski prestolnici Minsk. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred pogajanji dejal, da morajo ukrajinske enote "zapustiti položaje, s katerih lahko škodijo civilnemu prebivalstvu". Vodja ruske diplomacije pričakuje, da bodo pogovori v Minsku osredotočeni na "dogovor o takojšnjem in brezpogojnem premirju". Zagotovil je, da Rusija ne bo vojaško posredovala v Ukrajini.

Na pogovorih v Minsku bodo poleg vpletenih strani sodelovali še predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Putin: Uporniki ščitijo civiliste Na predvečer pogovorov je ruski predsednik Vladimir Putin izjavil, da je treba nasloviti vprašanje državnosti za zahodno Ukrajino, da bi se tako zagotovilo interese lokalnega prebivalstva.

Putin se je odzval tudi na napoved novih sankcij in na ultimat, ki so ga voditelji EU na vrhu v Bruslju dali Moskvi. "Upam, da bo prevladala zdrava pamet, da bomo normalno sodelovali in da naši partnerji ne bodo povzročili škode z medsebojnim drezanjem," je pozval k zdravi pameti.

Evropo je obtožil, da noče videti, da so civilisti tarča ukrajinske vojske, ki na vzhodu Ukrajine obstreljuje stanovanjska območja. Po njegovi oceni je cilj operacije upornikov prav zaščita civilistov. Za nadaljevanje konflikta je obtožil Kijev, ki ne želi začeti "vsebinskega političnega dialoga" z uporniki.

Od začetka bojev na vzhodu Ukrajine aprila letos je umrlo 2.600 ljudi. Nasilje je izbruhnilo, ko je Rusija aneksirala Krim, težnjo po priključitvi k Rusiji pa so izkazali proruski uporniki v številnih regijah na vzhodu Ukrajine.

V zadnjih dneh so separatisti pridobivali ozemlje proti ukrajinskim enotam tako v regiji Lugansk kot Doneck in bolj na jugu okoli strateškega pristanišča Mariupol. Zaradi topovskega obstreljevanja so se na podlagi ukaza ukrajinski vojaki danes umakniti z letališča v Lugansku. Kijev trdi, da se ruska vojska bliža ključnim trdnjavam proruskih separatistov.

Zadnji teden so potekali prvi neposredni pogovori med Putinom in ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Slednji je danes vojnim kadetom v Kijevu dejal, da so se v zadnjih dneh razmere v državi poslabšale in da sosednja država izvaja direktno, odprto agresijo na Ukrajino.

Ne spreglejte