Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2012,
9.50

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pussy Riot Rusija

Sreda, 8. 8. 2012, 9.50

8 let, 1 mesec

Pussy Riot bodo za sodbo izvedele 17. avgusta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kakšna kazen bo doletela članice skupine Pussy Riot bo znana 17. avgusta. Če bo sodnica naklonjena tožilstvu, lahko obtoženke dobijo tudi do triletno zaporno kazen.

Članicam ruske punk zasedbe Pussy Riot naj bi pristojna sodnica Marina Sirkova sodbo izrekla danes, a so izrek prestavili na 17. avgust ob 15. uri.

Članice skupine Pussy Riot, ki jo sestavljajo 24-letna Marija Aljohina, 23-letna Nadežda Tolokonikova in 29-letna Jekaterina Samučevič, so aretirali, potem ko so 21. februarja na glavnem oltarju v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, v katedrali Kristusa Odrešenika, v kratkih krilih in ob ozvočenih kitarah izvedle punk molitev, v kateri so devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina.

Putin se je takrat potegoval za svoj tretji predsedniški mandat in dva tedna pozneje na volitvah tudi prepričljivo zmagal, članice Pussy Riot pa so se znašle v priporu. Sprva jim je grozilo celo do sedem let zapora zaradi huliganstva, spodbujenega z verskim sovraštvom, a je tožilstvo nato zahtevalo "le" tri leta.

Vodilna pevka Tolokonikova je v današnji sklepni izjavi, s katero se končala glavna obravnava, izza steklene stene posebnega prostora za obtožene sojenje primerjala z represijo v času stalinizma. Poudarila je, da jo je mednarodna pozornost, ki je je bil deležen primer, opogumila. Obenem pa je prepričana, da se bo ruski politični sistem slej ko prej moral spremeniti

Nastop je po mnenju tožilstva kaznivo dejanje

Tožilstvo je nastop Pussy Riot označilo za resno kaznivo dejanje, saj so dekleta izražala versko sovraštvo ter poniževala in žalila vernike, zato morajo biti kaznovana z zaporom. Glasbenice so se nasprotno ob začetku sojenja konec julija izrekle za nedolžne in obžalovale, če so s svojim protestom res užalile vernike, saj to ni bil njihov namen.

Obramba je sicer že napovedala, da bo zaradi ponižujočega sojenja – vsakodnevna zaslišanja so trajala po 12 ur skupaj, obtoženim pa naj bi v zaporu namerno odtegovali spanec in jih slabo hranili – pri Evropskem sodišču za človekove pravice vložila pritožbo.

Zagovorniki človekovih pravic so izrazili upanje, da bo sodišče po nedavnem pozivu Putina, naj glasbenicam vendarle "ne sodijo preostro", prišlo do drugačnega sklepa kot tožilstvo. A ruska sodelavka Human Rights Watch Tatjana Lokšina je menila, da so tri leta zapora, ki jih zahteva tožilstvo, verjetno že milejša kazen, o kateri je govoril Putin.

Ne spreglejte