Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
10. 11. 2016,
6.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Natisni članek

ameriške volitve Melania Trump Donald Trump Hillary Clinton Donathan Brown

Četrtek, 10. 11. 2016, 6.15

6 let, 7 mesecev

Intervju z Donathanom Brownom o ameriških volitvah

Profesor iz ZDA: Trump se bo zdaj moral spopasti z realnostjo

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Trumpova zmaga je šokirala politični svet predvsem zaradi javnih nastopov in vseh kontroverznosti, ki so bile sestavni del njegove kampanje, pravi izredni profesor na newyorški univerzi Ithaca Donathan Brown.

Donathan Brown | Foto:


Čeprav so predvolilne ankete kazale drugače, je republikanski kandidat Donald Trump postal novi, 45. predsednik ZDA, ki je v boju za mesto v Beli hiši premagal Hillary Clinton. Ta je sicer dobila več glasov prebivalcev, vendar ljudstvo v ZDA predsednika izbira posredno, saj imajo končno besedo elektorji.

O razlogih za razplet in ključnih elementih za uspeh smo se pogovarjali z izrednim profesorjem za kulturo in komunikacijo na univerzi Ithaca v New Yorku Donathanom Brownom.

Brown je Fullbrightov štipendist, ki bo v spomladanskem semestru na Univerzi v Mariboru predaval na temo rasne in javne politike v ZDA.


Kaj pravite o zmagi Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah?

Letošnje predsedniške volitve v Ameriki bodo v zgodovino zapisane kot tekmovanje, ki je dokazalo, da se lahko zgodijo presenečenja v nasprotju z napovedmi in da so lahko izvoljeni kandidati, ki se zdijo manj priljubljeni.

Trumpova zmaga je šokirala politični svet predvsem zaradi javnih nastopov in vseh kontroverznosti, ki so bile velik sestavni del njegove kampanje.


Hillary Clinton: Ta poraz boli, ampak nikoli ne smemo nehati verjeti

Učna ura za slovenske politike 

TRUMP! #kolumna

Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo

Američanka v Sloveniji: Vesela sem, da sem dobila stavo z možem!

Kako bo Slovenija izkoristila to, da je prva dama ZDA Slovenka?


Donald Trump se bo moral spopasti tudi z razlago nekaterih izjav, ki jih je izrekel tekom predsedniške kampanje. | Foto: Reuters Donald Trump se bo moral spopasti tudi z razlago nekaterih izjav, ki jih je izrekel tekom predsedniške kampanje. Foto: Reuters

Kaj je odločilo predsedniško bitko?

Udeležba Afroameričanov je bila nižja kot v preteklih letih, zato je bila Hillary Clinton veliko bolj ranljiva. Nekateri analitiki razlagajo, da je dejstvo, da je Clintonova v Pensilvaniji izgubila za 1,1 odstotka, dokaz, kako slaba je bila volilna udeležba v večjih mestih, na primer v Filadelfiji. S tem je podeželje pridobilo premoč in Clintonova ni bila sposobna zmagati v zvezni državi, kjer je v letih 2008 in 2012 zmagal Obama.

Clintonova je s tesnim izidom izgubila v treh ključnih državah, v katerih je Obama zmagal: za manj kot dva odstotka na Floridi in v Ohiu ter za manj kot odstotek v Wisconsinu.

Kateri so najpomembnejši izzivi novega predsednika?

Trump ima kljub zmagi še vedno slabo javno podporo, podobno kot tudi Clintonova. Verjetno sta bila Trump in Clintonova najmanj priljubljena predsedniška kandidata v sodobnejši ameriški zgodovini.

Spopasti se bo moral z realnostjo in razjasniti nekatere svoje namere, ki jih je izrekel med kampanjo in jih pozneje omilil: množične deportacije nedokumentiranih priseljencev, prepoved vstopa v ZDA za muslimane. Pomiriti mora tudi svetovne trge, saj so se ob oznanitvi njegove zmage potopili ameriški borzni trgi, mehiški peso, londonske delnice, indeks Hang Seng v Hongkongu, japonski Nikkei ...

Hillary Clinton bo morala premisliti o svoji politični prihodnosti. | Foto: Reuters Hillary Clinton bo morala premisliti o svoji politični prihodnosti. Foto: Reuters

Kakšna prihodnost čaka Hillary Clinton?

Clintonova je precej nepriljubljena in bo zdaj po porazu morala presoditi o svoji politični prihodnosti. Za zdaj je še prezgodaj ocenjevati, kakšna bo njena prihodnost.

Kako bo novi predsednik Donald Trump vplival na življenje povprečnega Američana?

To je še vedno vprašanje za milijon dolarjev. Kaj si Trump misli o učiteljih, ki imajo pri sebi v učilnici orožje? Na to, skupaj s številnimi drugimi vprašanji, bo moral najti odgovore, šele nato bomo videli, kakšen bo njegov vpliv na življenje Američanov.

V pomoč bo mu zagotovo večina republikancev tako v Beli hiši kot tudi v senatu, bo pa zanimivo videti, kako bo sodeloval s tistim delom republikancev, ki ga ne podpira. Pomembno se je zavedati, da imajo demokrati v senatu 47 sedežev in samo 41 glasov je potrebnih za zavrnitev predloga zakona.

"Verjetno sta bila Trump in Clintonova najmanj priljubljena predsedniška kandidata v sodobnejši ameriški zgodovini." | Foto: Reuters "Verjetno sta bila Trump in Clintonova najmanj priljubljena predsedniška kandidata v sodobnejši ameriški zgodovini." Foto: Reuters

Ena dobra in ena slaba stvar v obeh predsedniških kampanjah?

Trumpu je uspelo zelo dobro privabiti in ohraniti belopolte volivce. Zanimivo je, da je kljub javnim obtožbam o spolnih napadih na ženske izgubil zelo malo. Tudi to ima svojo ceno in poudarja neugodne medrasne odnose v Ameriki, kar dokazujejo njegovi podporniki, namestniki in svetovalci.

Clintonova je na drugi strani poskušala ključno populacijo doseči s pomočjo senatorja Bernieja Sandersa in aktualnega predsednika Baracka Obame. Obrnila se je neposredno k tistim, ki lahko bolje nagovorijo mlajšo generacijo, milenijce in Afroameričane. Žal se je njena kampanja izkazala za neučinkovito v ključnih zveznih državah, kjer je v letih 2008 in 2012 zmagal Obama.

Donald Trump je postal najstarejši predsednik v zgodovini ZDA. Zadnji trije (Bill Clinton, George Bush mlajši in Barack Obama) so bili ob izvolitvi mlajši. Ima to globlji pomen?

Ne, sploh ne. Ne smemo pozabiti, da v ZDA ni pogosto, da bi videli tri zaporedne mandate predsednikov iz iste stranke. To se je zadnjič zgodilo leta 1981, ko je dva mandata vladal Ronald Reagan in za njim en mandat George H. W. Bush.

Ameriške volitve. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako bi primerjali predsedniško bitko med Clintonovo in Trumpom ter tisto iz leta 2008, ko sta se za predsedniški položaj bojevala Barack Obama in John McCain?

Obama je McCaina premagal za skoraj 10 milijonov glasov volivcev. Obama je imel takrat zelo visoko podporo med Afroameričani, skoraj 65-odstotno, še posebno med mladimi volivci (v skupinah od 18 do 24 let in od 25 do 44 let) je bila njihova udeležba višja kot pri belopoltih Američanih.

Kaj menite o njunih javnih nastopih?

Oba sta učinkovito prepričala svoje volilne baze, a jima teh meja ni uspelo preseči.

Menite, da bo imela Trumpova zmaga vpliv tudi na Slovenijo?

O tem je še prezgodaj govoriti.

Ne spreglejte