Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
16. 2. 2017,
6.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

1

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja Kim Džong Un Kim Džong Nam

Četrtek, 16. 2. 2017, 6.52

6 let, 7 mesecev

Prijetih vse več osumljencev za umor Kim Džong Nama

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

1

Malezijske oblasti so poleg dveh žensk, osumljenih umora Kim Džong Nama, prijele še tretjega osumljenca. Šlo naj bi za Malezijca, ki jih je pripeljal do danes prijete Indonezijke in zdaj sodeluje v preiskavi, je potrdil predstavnik policije.

Polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una naj bi na letališču v Kuala Lumpurju zastrupili dve ženski. Prvo so malezijski policisti prijeli včeraj, glede na njen vietnamski potni list je to 28-letna Doan Thi Huong, ki so jo identificirali na podlagi fotografije z letališkega posnetka, ki jo je objavila televizijska mreža CCTV. V času aretacije je bila sama.

Dan kasneje so prijeli še drugo osumljenko z indonezijskim potnim listom, 25-letno Siti Aishah.

Šlo naj bi za severnokorejski plačanki, ki sta osumljeni, da sta v ponedeljek na letališču v Kuala Lumpurju s strupom poškropili Kim Dožng Nama, ki je nato na poti v bolnišnico umrl.

Malezijska policija medtem nadaljuje preiskavo in iskanje morebitnih drugih osumljencev, ki bi lahko bili povezani z umorom.

Kim Džong Nam je potoval z dominikanskim potnim listom z imenom Kim Chol. Da gre za polbrata severnokorejskega voditelja, so najprej potrdile oblasti iz Južne Koreje. Zdaj so njegovo identiteto potrdili tudi na severnokorejskem veleposlaništvu v Maleziji, je v izjavi za javnost povedal namestnik malezijskega premierja. 

Južnokorejski viri so še navajali, da so Nama oblasti iz Pjongjanga že dlje časa želele umoriti, vendar so ga ščitile oblasti iz Kitajske.Da za umorom stoji Severna Koreja, je dejal tudi ameriški vladni vir.

Pjongjang zahteval truplo?

Včeraj so v mrtvašnici v Kuala Lumpurju naredili obdukcijo 45-letnega Nama, a njenih rezultatov javnosti niso razkrili.

Nekateri mediji so poročali, da so severnokorejske oblasti želele preprečiti obdukcijo in zahtevale truplo. Vendar je te navedbe po poročanju BBC šef policije Abdul Samah Mat zavrnil in dejal, da so predstavniki s severnokorejskega veleposlaništva zgolj prišli v mrtvašnico. Če bi zahtevali izročitev trupla, malezijske oblasti ne bi nasprotovale, je dodal.

Severnokorejski mediji sicer o smrti voditeljevega polbrata še niso poročali.

Ne spreglejte