Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 7. 2019,
9.17

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Avstralija potres cunami Indonezija

Nedelja, 14. 7. 2019, 9.17

4 leta, 9 mesecev

Vzhodni del Indonezije stresel potres z magnitudo 7,3

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
potres | Indonezijske oblasti niso izdale opozorila pred cunamijem. | Foto Thinkstock

Indonezijske oblasti niso izdale opozorila pred cunamijem.

Foto: Thinkstock

Vzhodni del Indonezije, natančneje otočje Moluki, je danes stresel potres z magnitudo 7,3. Epicenter potresa je bil 168 severovzhodno od mesta Ternate na istoimenskem otoku, so sporočili z ameriškega geološkega inštituta. Omenjenemu potresu je pol ure kasneje sledil popotresni sunek z magnitudo 5,8. Oblasti niso izdale opozorila pred cunamijem.

Epicenter potresa je bil po poročanju Reutersa v globini deset kilometrov na območju, ki leži 168 kilometrov severovzhodno od mesta Ternate na istem otoku. Indonezijske oblasti opozorila pred cunamijem niso izdale.

Potres po prvih informacijah ni povzročil večje gmotne škode

Po prvih informacijah potres ni povzročil večje gmotne škode, prav tako ni terjal smrtnih žrtev. Po navedbah lokalnih oblasti so sicer nekateri ljudje v paniki bežali iz njihovih domov, tisti, ki živijo v bližini obale, pa so se preventivno umaknili v višje ležeče predele.

Indonezija leži na tako imenovanem pacifiškem ognjenem obroču, kjer se stikajo tektonske plošče in so potresi pogosti. Prejšnji teden je omenjeno provinco prizadel potres z magnitudo 6,9, ki pa ni povzročil večje škode.

Potres v Kaliforniji
Novice Nov, še močnejši potres v Kaliforniji: žrtev za zdaj ni #video

Tla so se davi tresla tudi v Avstraliji

Tla so se davi tresla tudi v Avstraliji, saj so severozahodno od avstralske obale zaznali potres z magnitudo 6,6. Kot so sporočili s prej omenjenega ameriškega geološkega urada, je bilo žarišče potresa pod morskim dnom okoli 200 kilometrov zahodno od obalnega mesta Broome v zvezni državi Zahodna Avstralija.

Tresenje tal so čutili v Broomu, pa tudi v pristaniškem mestu Port Hedland in v širokem pasu vzdolž severozahodne obale Avstralije, med drugim v Perthu in Darwinu. Po navedbah oblasti v potresu ni bilo ranjenih, televizijska mreža ABC pa je navedla, da iz nekaterih krajev poročajo o manjši gmotni škodi. Po potresu na omenjenem območju ni prišlo do cunamija.

Ne spreglejte