Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sreda,
28. 2. 2018,
12.12

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

8

Natisni članek

Severna Koreja kemično orožje orožje Sirija

Sreda, 28. 2. 2018, 12.12

6 let, 2 meseca

Severna Koreja je Sirijo oskrbovala s kemičnim orožjem

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

8

kemično orožje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severna Koreja naj bi Sirijo oskrbovala s sestavinami za proizvodnjo kemičnega orožja, trdijo strokovnjaki Združenih narodov. Špekulacije o povezavi s Severno Korejo so začele na plan prihajati, ko so Združeni narodi sirsko vlado obtožili, da proti civilistom uporablja kemično orožje. To vključuje tudi nedavne napade na civiliste v okolici mesta Damask v Vzhodni Guti, kjer so uporabili klorov plin.

Dobave iz Severne Koreje vključujejo kislinsko odporne ploščice, ventile in termometre, so, kot poroča The New York Times, v poročilo zapisali ameriški preiskovalci.

Opazili so tudi, da so severnokorejski raketni tehniki v znanih tovarnah za kemično orožje in izdelavo drugih eksplozivnih bojnih sredstev, je v poročilo še zapisala skupina strokovnjakov, ki je preverjala, ali Severna Koreja spoštuje ukaze Združenih narodov.


Preberite si še: V Siriji je bilo uporabljeno kemično orožje


Izmenjava med državama je lahko nevarna

Poročilo poudarja tudi potencialno nevarnost, ki jo predstavlja tovrstno sodelovanje med Sirijo in Severno Korejo. Sirija bi tako namreč lahko ohranila in nadgrajevala kemično orožje, hkrati pa bi Severna Koreja pridobivala denar za jedrske programe in programe drugih eksplozivnih bojnih sredstev.

Novi elementi kemičnega orožja naj bi bili del vsaj 40 neprijavljenih pošiljk, ki jih je Severna Koreja v Sirijo pošiljala med letoma 2012 in 2017. Gre za prepovedane dele in materiale za balistično eksplozivno orožje, ki bi ga lahko uporabljali v vojaške in civilne namene.

Sirsko medicinsko osebje na usposabljanju za ravnanje z žrtvami napadov kemičnega orožja, ki ga je organizirala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v Gaziantepu v Turčiji. | Foto: Reuters Sirsko medicinsko osebje na usposabljanju za ravnanje z žrtvami napadov kemičnega orožja, ki ga je organizirala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v Gaziantepu v Turčiji. Foto: Reuters

Poročila še ne nameravajo objaviti

"Ne vem še, kdaj bo poročilo objavljeno, če sploh," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Združenih narodov Stéphane Dujarric. Ko so ga novinarji vprašali, kakšen je njegov komentar na poročilo, je odgovoril le, da bi morale odgovornost prevzeti vse države članice: "Mislim, da je glavno sporočilo, da imajo vse države članice dolžnost in odgovornost spoštovati sankcije, ki se izvajajo."

William Newcomb, ki je bil član skupine strokovnjakov Združenih narodov za Severno Korejo od leta 2011 do leta 2014, je poročilo označil za pomemben preboj.

Že od začetka sirske državljanske vojne leta 2011 so obstajali sumi, da je Severna Koreja dobavljala opremo in strokovno znanje za vzdrževanje programa kemičnega orožja predsednika Sirije Bašarja Al Asada. Ti sumi niso potihnili niti, ko je Sirija leta 2013 podpisala Konvencijo o kemičnem orožju in potrdila, da se bo odrekla zalogam kemičnega orožja.

kemično orožje sirija vaje WHO | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za trgovanje so vedeli že prej

"Vedeli smo, da se stvari dogajajo," je dejal Newcomb. "Resnično smo želeli vplivati na delovanje programov kemičnega orožja, vendar nismo dobili dovolj informacij, da bi lahko ukrepali."

Poročilo, daljše od 200 strani, vključuje tudi kopije pogodb med severnokorejskimi in sirskimi podjetji ter tovorne liste, ki označujejo vrsto pošiljk. Veliko informacij so posredovale tudi neidentificirane države članice Združenih narodov.

Amnesty International: Popolnoma nedopustno

"Oskrbovanje katerekoli države s sredstvi za izdelavo tega grozljivega orožja je popolnoma nedopustno. Toda pomagati sirski vladi, ki je že večkrat uporabila kemično orožje proti civilistom, bi bila še posebej velika izdaja človeštva," so sporočili in dodali, da bi morali Združeni narodi objaviti svoje poročilo: "Če je poročilo resnično, bi bilo velik označevalec tega, kako daleč so šli zločini in kriminal sirske vlade ter kako so prenehali spoštovati vzpostavljene prepovedi."

Bojijo se, da bi ponovna uporaba kemičnega orožja v Siriji lahko imela grozljive posledice: "Uporabo kemičnega orožja mednarodna skupnost že dolgo preganja in je prepovedana iz zelo upravičenih razlogov. Poudarili so še, da bi bile posledice lahko precej večje od same vojne.

"Jasno je, da trenutna prepoved tovrstnega orožja in inšpekcijski režimi ne delujejo; mednarodna skupnost mora dati jasno vedeti, da tovrstne kršitve mednarodnega prava niso sprejemljive," so iz Amnesty International še zapisali v obvestilu za javnost.

Kljub prekinitvi ognja novi spopadi v Vzhodni Guti

Kljub nekajurni humanitarni prekinitvi ognja, ki danes v skladu z razglasitvijo Rusije velja že drugi dan zapored, z območja Vzhodne Gute pri Damasku poročajo o novih spopadih med uporniki in sirsko vojsko.

Glede na navedbe nevladne organizacije Sirski observatorij za človekove pravice so spopadi med uporniki in sirsko vojsko ponoči izbruhnili na obrobju Vzhodne Gute, enklave na obrobju Damaska, ki je v rokah upornikov. Sirska letala naj bi poleg tega obstreljevala območje. Režimske sile naj bi v spopadih nekoliko napredovale in prevzele določen del ozemlja iz rok upornikov. STA

Ne spreglejte