Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2016,
6.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Bernard Sanders Hillary Clinton Donald Trump

Sreda, 11. 5. 2016, 6.58

6 let, 7 mesecev

Slavje Sandersa premalo, da bi preprečil nominacijo Clintonove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Bernard Sanders | Foto Reuters

Foto: Reuters

Demokratski senator Bernard Sanders je na strankarskih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata v skladu z napovedmi anket v Zahodni Virginiji ugnal Hillary Clinton, za katero to ni nobena ovira do končne zmage.

Senator iz Vermonta Sanders je do zdaj osvojil 19 držav, nekdanja državna sekretarka Clintonova pa 23, vendar ima nekdanja prva dama trenutno najmanj 2238 delegatov, Sanders pa 1.468. Za zmago jih je potrebnih 2.383.

Čeprav nima možnosti za osvojitev nominacije, je Sanders po slavju v Zahodni Virginiji napovedal, da se bo boril za prav vsak glas. Senator je že pred časom napovedal, da bo vztrajal v kampanji vse do demokratske konvencije konec junija v Philadelphii. "Zdaj smo zmagali na primarnih volitvah in zborovanjih v 19 državah. Naj bom jasen - v tej kampanji smo, da dobimo demokratsko nominacijo," je dejal Sanders navdušenim podpornikom. Spomnil je na ankete, ki so po njegovih besedah dokaz, da je najboljši demokratski kandidat, ki bi lahko premagal Donalda Trumpa. Sanders je ob tem dodal, da imata kljub svojim številnim razlikam s Clintonovo en skupen cilj: poraz Trumpa.

The American people understand that bringing people together will always trump dividing us up.https://t.co/zinFvUWYCj

— Bernie Sanders (@BernieSanders) May 10, 2016

Trump brez tekmecev do zmage

Sinoči so volili tudi republikanci, ki pa imajo le še enega kandidata - Trumpa. Milijarder je zanesljivo zmagal v Zahodni Virginiji in Nebraski, kljub temu pa ima še vedno težave z vrhom republikanske stranke, ki ga noče podpreti.

Trump in Clintonova izenačena
Najnovejša javnomnenjska anketa kaže, da sta Clintonova in Trump v treh ključnih zveznih državah,  kjer zmagovalca ni mogoče že vnaprej napovedati s prepričljivo verjetnostjo, povsem izenačena. Na Floridi in Pennsylvaniji ima Clintonova 43 odstotnih točk, Trump pa 41, med volivci v Ohiu pa Trump vodi z 41 odstotnimi točkami pred Clintonovo, ki jih ima 39.

V vseh treh zveznih državah Trump vodi med moškimi in belopoltimi volivci, Clintonova pa med ženskami in nebelopoltimi volivci. V vseh treh volivci menijo, da bi Trump bolje vodil gospodarstvo kot Clintonova. Na Floridi in v Ohiu so volivci prepričani, da bi se bolje boril proti terorizmu, v Pennsylvaniji pa so glede tega vprašanja volivci razdeljeni.

Ne spreglejte