Sobota,
23. 7. 2016,
9.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

podpredsednik volitve ZDA demokrati Hillary Clinton Tim Kaine

Sobota, 23. 7. 2016, 9.24

6 let, 7 mesecev

Biografija

Podpredsedniški kandidat republikancev: Res sem dolgočasen, a to je vrlina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Tim Kaine, Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hillary Clinton je za podpredsedniškega kandidata demokratske stranke izbrala zmernega demokratskega senatorja iz Virginije Tima Kaina. Bo Kaine demokratom prinesel tudi kakšen republikanski glas?

Kaine velja za zmerno in zanesljivo izbiro, ki bo morda prinesla glasove belih, zmernih in morda celo republikanskih volivcev, vendar strankarske baze ne navdušuje, poroča STA.

Tim Kaine se je rodil februarja leta 1958 v St. Paulu v Minnesoti, odraščal pa je v Kansas Cityju v državi Missouri, kjer je pomagal očetu v njegovi varilski delavnici.

Ženo spoznal na Harvardu

Leta 1983 je dokončal pravo na Harvardu in se najprej zaposlil kot odvetnik, pozneje pa se je podal v politiko. V času študija je v letih 1980 in 1981 pomagal kot misijonar jezuitom v Hondurasu, kjer se je naučil španskega jezika.

V Virginijo se je preselil po študiju na Harvardu, kjer je spoznal bodočo ženo Anne Holton, hčerko nekdanjega republikanskega guvernerja Virginije Linwooda Holtona. Poročila sta se leta 1984 in imata tri otroke - dva sinova in hčerko. Senatorjeva soproga je trenutno ministrica za izobraževanje Virginije.

Najprej je bil mestni svetnik

Politično kariero je začel leta 1994, ko je bil izvoljen v mestni svet Richmonda. Štiri leta pozneje je zmagal na volitvah za župana, leta 2002 na volitvah za podguvernerja in potem leta 2006 na volitvah za guvernerja Virginije. Po štirih letih vodenja države ga je predsednik ZDA Barack Obama postavil na čelo nacionalnega odbora demokratske stranke.

Tim Kaine je v času študija kot misijonar pomagal jezuitom v Hondurasu. | Foto: Reuters Tim Kaine je v času študija kot misijonar pomagal jezuitom v Hondurasu. Foto: Reuters

Leta 2013 je postal zvezni senator, kjer je član odborov za mednarodne odnose, obrambo in proračun. Obama ga je že leta 2008 dal na seznam mogočih podpredsedniških kandidatov, saj ga je Kaine podprl že leta 2007, ko je večina demokratskih politikov izražala zvestobo Hillary Clinton. Obama mu je dejal, da mu srce govori, naj izbere njega, glava pa mu pravi, naj izbere Josepha Bidna. Odločil se je za glavo. Vendar je Obama Kaina letos priporočil Clintonovi.

"Res sem dolgočasen, a to je vrlina"

Kaine je o sebi dejal, da je res dolgočasen, vendar meni, da je to vrlina, ki jo ameriška politika ta trenutek morda najbolj potrebuje. Dolgočasen morda, vendar nikakor neodločen, saj se je v senatu včasih sprl tudi s prijateljem Obamo, med drugim glede odločnejšega vojaškega posredovanja proti Islamski državi (IS), poroča STA.

V svoji politični karieri volitev še ni izgubil, čeprav je demokrat v pretežno republikanski državi.

Kaine je podpornik mednarodnih trgovinskih sporazumov. Republikanski kandidat Donald Trump in demokrat Bernard Sanders sporazumom močno nasprotujeta.

Tim Kaine svoje globoke katoliške vere ne skriva in zaradi nje nasprotuje smrtni kazni, kljub temu je Virginija pod njegovo vladavino izvedla 11 usmrtitev. | Foto: Reuters Tim Kaine svoje globoke katoliške vere ne skriva in zaradi nje nasprotuje smrtni kazni, kljub temu je Virginija pod njegovo vladavino izvedla 11 usmrtitev. Foto: Reuters

V času njegovega županovanja se je število umorov v Richmondu zmanjšalo za 55 odstotkov, med drugim zaradi tega, ker se je zavzel za ostrejše kazni za zločine z orožjem v sodelovanju z zvezno vlado. Richmond se je v njegovem času povzpel med deset najboljših ameriških mest za poslovanje po reviji Forbes.

Za nizke davke in prepoved kajenja

Zavzemal se je za nizke davke, kot guverner je zaščitil 1600 kvadratnih kilometrov javnih zemljišč pred izkoriščanjem. O podnebnih spremembah ne dvomi, hkrati pa se je sprl z okoljevarstveniki okrog gradnje termoelektrarne v državi. V domovini tobaka je prepovedal kajenje v javnih prostorih ter pozneje v restavracijah in barih z redkimi izjemami.

Je lastnik orožja, vendar podpira ostrejši nadzor. Svoje globoke katoliške vere ne skriva in zaradi nje nasprotuje smrtni kazni, čeprav pa je kot guverner ni ustavil in pod njegovo vladavino je Virginija izvedla 11 usmrtitev. Kot katolik je osebno proti splavu, vendar zavrača vpletanje pravosodja v ženske reproduktivne odločitve.

Prav tako podpira pravice homoseksualcev do poroke in do posvojitve otrok.

Tim Kaine z družino obiskuje črnsko katoliško cerkev v Richmondu, znan je kot prvi senator, ki je na senatnem odru govor v celoti opravil v španščini.