Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 7. 2012,
11.32

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

HIV ZDA

Sobota, 28. 7. 2012, 11.32

8 let, 1 mesec

Po konferenci o aidsu novo upanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Washingtonu se je v petek končala teden dni trajajoča mednarodna konferenca o aidsu, kjer je okoli 20.000 udeležencev razpravljalo o naslednjih korakih v boju proti tej smrtonosni bolezni.

Nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, katerega fundacija zelo pomaga v boju proti aidsu, je optimistično izjavil, da je družba brez aidsa možna. Clinton je bil le eden od znanih udeležencev konference, poleg njegove soproge, državne sekretarke Hillary Clinton, milijarderja Billa Gatesa, glasbenika Eltona Johna in drugih, ki so sodelovali. Predsednik mednarodnega društva proti aidsu in soodkritelj virusa HIV, Nobelovec Francoise Barre-Sinoussi je dejal, da je povsem nesprejemljivo, če dokazana sredstva za zatiranje in preventivo aidsa niso dostopna ljudem, ki jih najbolj potrebujejo. Največja težava je Afrika, kamor pa že prihajajo generična zdravila in je zdravljenje bolezni cenejše kot v ZDA, kjer stane 15.000 dolarjev letno na osebo.

Zdravljenja aidsa koristno tudi z vidika gospodarstva

Tudi ZDA naj bi kmalu dobile generična zdravila, ki bolnikom z aidsom pomagajo živeti normalno življenje. Zdravljenje bolnikov in uporaba sredstev za preventivo ni dobra le zaradi tega, ker rešuje življenja, ampak je dobra tudi z gospodarskega vidika. Raziskovalci univerze Harvard so namreč izračunali, da bodo prihranki kmalu večji, kot pa so investicije v zdravljenje in preventivo. "Za vsak vloženi dolar, bo družba dobila nazaj dva," poroča Center za nadzor nad boleznimi (CDC) iz Atlante.

Po svetu danes z virusom HIV živi 32,4 milijona ljudi. Svet je lani za boj proti aidsu porabil 16,8 milijarde dolarjev, kar pa je za okoli sedem milijard premalo za dosego cilja, ki je omogočiti 15 milijonom bolnikom dostop do zdravil.

Podobne konference o aidsu v ZDA ni bilo vse od leta 1990 zaradi mednarodnega protesta proti zakonu, ki je prepovedal pot v ZDA bolnikom oziroma okuženim z virusom hiv. Predsednik Barack Obama je leta 2010 prepoved umaknil.

Ne spreglejte