Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 8. 2021,
15.24

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

21

Natisni članek

cepljenje okužba ZDA Koronavirus Sydney Avstralija

Ponedeljek, 2. 8. 2021, 15.24

2 leti, 9 mesecev

Pekel se nadaljuje: v Sydneyju na ulicah policija in vojska, strogi ukrepi najmanj do konca avgusta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

21

Pripadniki avstralske vojske so se danes v Sydneyju pridružili policistom pri nadzorovanju upoštevanja omejitvenih ukrepov zaradi izbruha novega koronavirusa. Medtem so v tretjem največjem avstralskem mestu Brisbane podaljšali zaprtje do najmanj nedelje. 

15:11

ZDA

  • 15:11

    ZDA

    Direktor inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthony Fauci je v nedeljo napovedal, da se v državi obetata dodatna bolečina in trpljenje zaradi nadaljevanja pandemije covid-19, ker se številni Američani še vedno nočejo cepiti. Novega zapiranja v javnem življenju in gospodarstvu kljub temu ne pričakuje.

    V ZDA se je doslej po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 35 milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 613 tisoč. V tednu dni do 30. julija je povprečje novih okužb na dan od tedna prej naraslo s 30.887 na 77.827. Povprečje smrtnih primerov pa je v istem času naraslo z 253 na 358 na dan.

    Po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so doslej v ZDA proti covid-19 cepili 58 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let. Fauci je znova prosil vse Američane, ki tega še niso storili, naj se cepijo.

    Kljub naraščanju primerov okužb pa Fauci ne pričakuje novih zapiranj v gospodarstvu. "Mislim, da ne bomo priča novim zapiranjem," je dejal na televiziji ABC. Zdaj naj bi bilo namreč cepljenih dovolj ljudi, da ne bo podobnega izbruha kot pozimi. Obenem pa je cepljenih premalo, da bi pandemijo premagali.

    Večina novih okužb in smrti je med necepljenimi, a se lahko tudi cepljeni okužijo, čeprav imajo potem le blage simptome ali sploh ne. Raziskave pa so pokazale, da lahko prenašajo enako količino virusa kot tisti, ki se niso cepili. Zaradi tega je CDC priporočil, naj v zaprtih javnih prostorih nosijo maske tudi cepljeni.

    Američani sicer počasi sprejemajo sporočilo, ki ga ponavljajo zdravstveni strokovnjaki in vlada. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Francis Collins je za CNN povedal, da je število cepljenj v zadnjih dveh tednih po ZDA naraslo za 56 odstotkov.

    Louisiana, ki je imela v zadnjih 14 dneh največ primerov okužb na prebivalca, je v istem času doživela trikrat več cepljenj kot prej. Američani tudi počasi dojemajo, da je različica delta, ki je zdaj prevladujoča, bolj nevarna kot prejšnje, cepiva pa delujejo.

Pri nadzorovanju upoštevanja ukrepov bo v Sydneyju pomagalo okoli 300 pripadnikov, potem ko je za pomoč vojske zaprosila policija Novega Južnega Walesa.

Oblasti imajo težave z omejitvijo širjenja novega koronavirusa, saj se različica delta širi precej hitreje. Od sredine junija so potrdili več kot 3.600 primerov okužb. Ker je trenutno v karanteni več tisoč bližnjih stikov, ima policija težave z nadzorovanjem upoštevanja predpisov.

Vojaki bodo pomagali policiji pri dostavljanju hrane in preverjanju, ali ljudje upoštevajo navodila glede samoizolacije. Tako bodo predvsem opravljali podporne naloge, so pojasnili pri policiji.

Avstralija
Novice Izredne razmere: na ulicah Sydneyja na pomoč policiji priskočila vojska #video

Izredne razmere najmanj do konca avgusta

Več kot pet milijonov prebivalcev Sydneyja vstopa v šesti teden zaprtja, ki bo trajalo najmanj do konca avgusta. Prebivalci lahko zapustijo domove le za službo, obisk zdravnika, trgovino in rekreacijo. Številni pa ukrepov ne upoštevajo in policija redno izdaja plačilne naloge.

Zaradi porasta števila okužb so medtem v Brisbanu podaljšali zaprtje do nedelje. V zadnjem izbruhu so potrdili 29 okužb. "Tako bo zaprtje trajalo osem dni. Upamo, da bo to dovolj, da bodo epidemiologi lahko spravili v domačo karanteno res vse, ki bi lahko bili v stiku z različico delta," je dejal premier zvezne države Queensland Steven Miles.

Ker je v Avstraliji precepljenega okoli 15 odstotkov prebivalstva, se oblasti pri omejevanju širjenja virusa še vedno v veliki meri zanašajo na stroge ukrepe. Avstralski premier Scott Morrison je napovedal, da bi lahko odprli meje in odpravili zaprtja šele, ko bo precepljenega 80 odstotkov prebivalstva.

Do zdaj so v državi potrdili 34 tisoč okužb, od tega je umrlo 925 ljudi.

potniki
Novice Cepljeni iz EU in ZDA v Anglijo od danes brez karantene
Ne spreglejte