Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 9. 2008,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 13. 9. 2008, 13.55

8 let

Papež v Parizu obsodil malikovanje materialnih dobrin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Papež Benedikt XVI. je med današnjo mašo v Parizu ostro obsodil razuzdano, "pogansko" pehanje za močjo, imetjem in denarjem, ter ga označil za kugo sodobnega časa.

"Si ni sodoben svet sam ustvaril svojih malikov? Niso ljudje morda nenamerno začeli posnemati poganstva iz srednjega veka?" se je pred več kot četrt milijona verniki vprašal Benedikt XVI. in poudaril, da so to vprašanja, ki si jih morajo zastaviti vsi ljudje, če so iskreni do sebe. Papež obsodil "nenasiten pohlep" Papež je tako nadaljeval kampanjo, ki jo je začel že njegov predhodnik, papež Janez Pavel II. Slednji je namreč večkrat izražal skrb, ker čedalje bogatejši Zahod v vero vse pogosteje vnaša potrošništvo in pri tem pozablja na krščanske korenine duhovnih vrednot. Z razlago iz nove zaveze Svetega pisma je Benedikt XVI. obsodil "nenasiten pohlep", ob tem pa poudaril, da je ljubezen do denarja vir vsega zla. "Mar nista denar in pohlep po imetju, po moči in tudi po znanju odvrnila človeka od prave usode?" se je vprašal papež in v pridigi obsodil pehanje moderne družbe za temi "novimi poganskimi maliki", ki jih je označil za "pravo kugo". Papež je ob tem pozval k izmikanju malikovanja, množica pa je pozdravila njegovo sporočilo.

Popoldanska slovesnost ob 150. letnici Lourdesa Dopoldanska maša je bila edini papežev javni nastop, preden bo popoldne odletel v Lourdes, kjer se bo udeležil slovesnosti ob 150. obletnici tega romarskega središča, kjer se je po katoliškem prepričanju prikazovala Marija in ga vsako leto obišče več milijonov romarjev. Kraj, kjer naj bi se mladi pastirici Bernadette Soubirous v tamkajšnji votlini leta 1858 večkrat prikazala devica Marija, je obenem najpomembnejše svetišče, posvečeno Mariji, na svetu.

Mesto s 15.000 prebivalci ob vznožju Pirenejev na jugozahodu Francije vsako leto sprejme okoli pet milijonov obiskovalcev. Številne privabijo pripovedovanja o čudežnih ozdravitvah, katerim naj bi botrovala voda, ki tam izvira. Letošnje jubilejno leto naj bi število romarjev celo preseglo osem milijonov.

Benedikt XVI. bo v Lurd prispel danes pozno popoldne, zvečer pa bo vodil procesijo ob baklah. Zatem bo v nedeljo daroval prvo mašo, namenjeno obeležitvi pomembne obletnice, na kateri naj bi se po pričakovanjih zbralo več kot 200.000 vernikov. Na zadnji dan svojega obiska, v ponedeljek zjutraj, bo daroval še drugo mašo, posvečeno bolnikom. Prav slednja bo po mnenju Vatikana papežu ponudila možnost, da popravi sloves hladnega teologa in pokaže svojo sočutno stran.

Ne spreglejte