Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2016,
6.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Severna Koreja

Sreda, 6. 1. 2016, 6.51

8 let

Oster odziv na severnokorejski jedrski test: Tega ne bomo tolerirali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Državna televizija Severne Koreje poroča, da so ob desetih zjutraj v sredo po krajevnem času izvedli uspešen poskus z vodikovo bombo. Gre za četrti jedrski poskus te države.

Televizija je poskus razglasila po tem, ko so mednarodne seizmološke postaje zaznale potres jakosti 5,1 stopnje po Richterjevi lestvici blizu prizorišča za jedrske poskuse Punggye-ri. Pjongjang je tam od leta 2006 izvedel tri prejšnje podzemne jedrske poskuse. Televizija je dodala trditev, da se je s tem Severna Koreja pridružila razvitim jedrskim državam.

Tiskovna agencija Tass poroča, da se bo zaradi jedrskega testa na izrednem zasedanju v New Yorku sestal Varnostni svet ZN, ki bo razpravljal o dodatnih ukrepih za državo, proti kateri so zaradi treh dozdajšnjih jedrskih poskusov v letih 2006, 2009 in 2013 že sprožili sankcije.

Oster odziv Bela hiša je sprva sporočila, da trditve Pjongjanga ne more potrditi, kmalu zatem pa, da bodo ZDA na to provokacijo odgovorile. Predsednik ZDA Barack Obama je lani napovedal nove ostrejše sankcije, če bo Severna Koreja izvedla še kakšen jedrski poskus.

Najbolj so zaskrbljeni v soseščini. Svet za nacionalno varnost Južne Koreje je poskus ostro obsodil. Namestnik južnokorejskega obrambnega ministra je dejal, da je težko verjeti, da je bila naprava, ki so jo testirali, vodikova bomba. Iz Južne Koreje so sporočili, da bo njihova severna soseda "plačala ceno" za poskus. Japonska vlada je jedrski poskus označila za veliko grožnjo in hudo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN. Tega abosulutno ne bomo tolerirali, so sporočili iz Tokija.

Analitiki dvomijo Analitiki dvomijo o trditvah Severne Koreje, da je šlo za vodikovo bombo, ki je veliko močnejša od navadnih jedrskih bomb. Televizija Severne Koreje je trdila, da je šlo za poskus "miniaturne" vodikove bombe. Severnokorejski diktator Kim Džong Un se je decembra hvalil, da so razvili vodikovo bombo.

Ne spreglejte