Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2024,
7.43

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Kim Jong Un raketa Severna Koreja

Torek, 30. 1. 2024, 7.43

2 meseca, 4 tedne

Severna Koreja znova izstrelila več vodenih raket

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Severna Koreja, izstrelitev rakete | Manevrirni izstrelki imajo sicer običajno reaktivni pogon in letijo nižje od bolj izpopolnjenih balističnih raket, zato jih je težje odkriti in prestrezati. | Foto Reuters

Manevrirni izstrelki imajo sicer običajno reaktivni pogon in letijo nižje od bolj izpopolnjenih balističnih raket, zato jih je težje odkriti in prestrezati.

Foto: Reuters

Severna Koreja je danes s svoje zahodne obale znova izstrelila več vodenih raket, je sporočila južnokorejska vojska in navedla, da je bil to tretji raketni preizkus Pjongjanga v zadnjih sedmih dneh. Kot so še sporočili iz Seula, južnokorejske in ameriške obveščevalne službe opravljajo podrobno analizo izstrelitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah južnokorejske vojske so rakete poletele proti morju med Korejskim polotokom in Kitajsko. "Naša vojska tesno sodeluje z ZDA ter pozorno spremlja dejavnosti Severne Koreje," je v izjavi sporočil štab vojske in dodal, da obveščevalne službe ZDA in Južne Koreje opravljajo podrobno analizo izstrelitve.

Severna Koreja je v ponedeljek potrdila, da je v nedeljo s podmornice izstrelila vodeni raketi tipa pulhwasal-3-31, ki naj bi predstavljali novo generacijo strateških manevrirnih izstrelkov. Izstrelitev je spremljal tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Še eno izstrelitev vodenih raket je Pjongjang opravil prejšnjo sredo.

V nasprotju z balističnimi v skladu s trenutnimi sankcijami ZN proti Pjongjangu testiranje vodenih raket ni prepovedano. 

Odnosi med Korejama se v zadnjem času močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja zelo povečala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA. Obe strani sta tudi opustili ključne sporazume za zmanjšanje napetosti in okrepili varnost na meji. ZDA in Južna Koreja sta medtem okrepili vojaško sodelovanje in izvedli že več skupnih vojaških vaj.

Severna Koreja, rakete
Novice Severna Koreja izstrelila nove strateške rakete #video
Severna Koreja
Novice Severna Koreja izstrelila več manevrirnih izstrelkov
Ne spreglejte