Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 10. 2016,
8.51

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Haiti Florida orkan Matthew

Sobota, 8. 10. 2016, 8.51

7 let, 6 mesecev

Orkan Matthew na Floridi zahteval štiri smrtne žrtve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Matthew Florida | Foto Reuters

Foto: Reuters

Orkan Matthew je po tednu dni divjanja po Karibih, kjer je najhuje prizadel Haiti, v petek zvečer oslabil v orkan 2. kategorije s hitrostjo vetrov do 180 kilometrov na uro. V petek je na Floridi zahteval štiri smrtne žrtve, davi po lokalnem času pa je dosegel še vzhodno obalo Južne Karoline in Georgio, kjer o škodi zaenkrat ne poročajo.

V okrožju St. Lucie reševalci zaradi vetra in dežja niso mogli pravočasno pomagati ženski in moškemu, ki ju je zadela kap. V okrožju Volusia je drevo padlo na žensko, ki je zunaj hranila živali, v okrožju Putnam pa je drevo pod seboj pokopalo žensko v njeni prikolici. Zaradi orkana je na Floridi brez električne energije ostalo več kot milijon ljudi.

Orkan Matthew bo po napovedih vremenoslovcev danes dosegel obalo pri Charlestonu v Južni Karolini. Zatem naj bi se obrnil proti vzhodu, kjer naj bi izgubil moč in postal tropska nevihta.

Največje neurje v zadnjem desetletju je povzročilo okrog pet tisoč odpovedi poletov, vendar pa letališča na jugu Floride, ki mu je bilo prizaneseno, spet odpirajo. Zaprt ostaja zabaviščni park Disney World pri Orlandu, težave imajo v železniškem in cestnem prometu, pa tudi na turističnih ladjah za križarjenja.

Orkan bi lahko v prihodnjih 36 urah na obalah Floride, Georgie ter Južne in Severne Karoline povzročil poplave, ki bi bile lahko življenjsko nevarne, so opozorili v Nacionalnem centru za orkane. Zato je meteorološka služba prebivalce mesta Charleston v Južni Karolini pozvala, naj ne zapuščajo svojih domov. Sunki vetra so sicer še dodatno oslabili, saj pihajo s hitrostmi do 165 kiometrov na uro.

Na Haitiju več kot 800 smrtnih žrtev

Orkan je na Haitiju po še vedno nejasnih in nepopolnih podatkih iz te najrevnejše države na svetu zahteval več kot 800 smrtnih žrtev. Štirje ljudje so zaradi orkana umrli v sosedi Haitija na otoku Hispaniola, Dominikanski republiki. Kubo je le prepihal, smrtnih žrtev pa ni bilo, prav tako ne na Bahamih. Za zdaj se katastrofalne napovedi o Matthewu še niso uresničile.

Ne spreglejte