Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
12.00

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

okolje aktivisti požar Tesla

Torek, 5. 3. 2024, 12.00

1 mesec, 3 tedne

"Danes smo sabotirali Teslo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Tesla | Namigujejo, da so požar povzročili okoljski aktivisti.  | Foto Reuters

Namigujejo, da so požar povzročili okoljski aktivisti.

Foto: Reuters

Proizvodnja v edini evropski tovarni električnih vozil Tesla na obrobju Berlina se je danes zjutraj ustavila, delavce pa so evakuirali, potem ko je požar na daljnovodu v bližini tovarne povzročil izpad električne energije. Policija po poročanju tujih medijev preiskuje sum požiga.

Kot je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pojasnil tiskovni predstavnik policije, je preiskavo začela pristojna kriminalistična služba, ki bo ugotovila, ali je šlo za nameren požig.

Odgovornost za izpad električne energije je prevzela nemška skrajna levičarska skupina. "Danes smo sabotirali Teslo," so zapisali pri Vulkangruppe in dodali, da naj bi šlo za protest proti ameriškemu proizvajalcu avtomobilov.

Skupina je že leta 2021 Teslo v zapisu na spletu obtožila, da ni niti zelena, niti ekološka, niti socialna. V tistem času je bila tudi osumljena požiga električnega napajalnika na gradbišču današnje tovarne.

So požar povzročili okoljski aktivisti?

Tabloid Bild je sicer namigoval, da so požar povzročili okoljski aktivisti, ki nasprotujejo krčenju tamkajšnjega gozda za namen širjenja tovarne, vendar policija morebitne povezave protestnikov z incidentom ni komentirala.

Od 80 do sto aktivistov od četrtka zaseda del gozda v bližini tovarne, s čimer izražajo nasprotovanje načrtom o širitvi podjetja. Aktivisti so si po poročanju dpa v ta namen postavili hišice na drevesih.

Širitvi tovarne nasprotuje tudi večina prebivalcev 

Okoljevarstveniki med drugim opozarjajo, da se želi tovarna širiti na vodovarstveno območje. Načrtom za širitev naj bi nasprotovala tudi večina tamkajšnjih prebivalcev.

Tesla je v izjavi za javnost sporočila, da je bilo stanje proizvodnih obratov po zaustavitvi zaradi požara varno, delavce pa so poslali domov. "Trenutno še ne moremo povedati, kdaj se bo proizvodnja nadaljevala," so dodali. Hitrega vnovičnega zagona obrata ne pričakujejo.

Tesla v Grünheideju električne avtomobile izdeluje skoraj dve leti. Po zadnjih podatkih družbe je tam zaposlenih okoli 12.500 ljudi.

Požar, ki so ga pogasili gasilci, je zajel steber daljnovoda na polju, ki ni bil ograjen. Brez elektrike je ostalo več okoliških vasi.

Tesla roadster
Avtomoto Nova nora napoved Elona Muska: je to sploh mogoče?
Tesla model 3
Avtomoto Teslini tovarni v Nemčiji grozi izklop iz kanalizacijskega sistema
Ne spreglejte