Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2023,
7.10

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

odstop Kanada

Sreda, 27. 9. 2023, 7.10

7 mesecev, 1 teden

Odstopil je predsednik kanadskega parlamenta. "Gre za šokanten in pretresljiv incident."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Anhony Rota | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota je v torek odstopil s položaja zaradi pozdrava 98-letnemu veteranu druge svetovne vojne v času obiska ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Za veterana, ki je v parlamentu prejel stoječe ovacije, se je kasneje izkazalo, da se je boril pod poveljstvom nacistov.

"S težkim srcem seznanjam člane z odstopom s položaja predsednika spodnjega doma in izražam globoko obžalovanje zaradi napake," je v torek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v parlamentu dejal član stranke liberalcev Rota.

Rota je med govorom v petek, ko je bil Zelenski na obisku v parlamentu, izpostavil ukrajinskega priseljenca, 98-letnega Jaroslava Hunko, ga pozdravil kot borca proti Rusiji v času druge svetovne vojne ter ga označil za junaka Ukrajine in Kanade.

Hunka je dobil stoječe ovacije vseh prisotnih, judovske skupine v Kanadi pa so kasneje sporočile, da je bil med drugo svetovno vojno član zloglasne 14. divizije SS, ki je v Ukrajini pobijala Jude. Delovala je tudi na Slovaškem, v Avstriji, na Poljskem, ob koncu vojne pa tudi na današnjem ozemlju Slovenije.

"Gre za šokanten in neverjetno pretresljiv incident"

Center prijateljev Simona Wiesenthala, ki se posveča izobraževanju o holokavstu in antisemitizmu, je sporočil, da gre za šokanten in neverjetno pretresljiv incident, ki se ne bi smel zgoditi. Na Roto so se potem sprožili pritiski, naj odstopi, k čemur ga je v torek pozvala tudi zunanja ministrica Melanie Joly.

"To je sramota za parlament in Kanadčane in predsednik parlamenta bi moral uslišati pozive k odstopu," je izjavila v torek, potem ko je premier Justin Trudeau incident prav tako označil za sramoto.

Odzvale so se tudi druge države po svetu 

Na incident so se odzvali tudi drugod po svetu, med drugim na Poljskem, kjer je minister za izobraževanje Przemyslaw Czarnek v torek oznanil, da je "sprejel ukrepe" za morebitno izročitev Jaroslava Hunke, poroča bruseljski bilten Politico.

"Glede na škandalozne dogodke v kanadskem parlamentu, ki so v prisotnosti predsednika Zelenskega počastili pripadnika zločinske nacistične formacije SS Galizien, sem sprejel ukrepe za morebitno izročitev tega človeka Poljski," je Czarnek zapisal na omrežju X.

Ameriška senatorja Lindsey Graham in Bob Menendez
Novice Ameriški senator, ki je pred kratkim obiskal Slovenijo, obtožen korupcije
Jurij Lep
Novice Po odstopu Zavca in Marzidovška v poslanske klopi sedla Lep in Süč
Ne spreglejte