Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2013,
21.20

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA elektronska pošta

Torek, 4. 6. 2013, 21.20

8 let, 1 mesec

Obamovi uradniki uporabljajo skrivne elektronske naslove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekateri uradniki v administraciji predsednika ZDA Baracka Obame uporabljajo skrivne elektronske naslove, ki so po njihovem mnenju nujni za njihovo normalno delovanje.

Prepričani so namreč, da je ključnega pomena, da jih uporabljajo, saj je njihova službena elektronska pošta polna sporočil, ki jih ne želijo videti in jim samo zavzemajo prostor. Koliko ameriških uradnikov ima skrivno elektronsko pošto, pa po poročanju Russia Todaya ni znano, predvsem zaradi tega, ker ameriške agencije niso priskrbele seznamov elektronskih naslovov vseh uradnikov, ki delajo za Obamovo administracijo.

Skrivni elektronski naslovi so prišli na dan, ko je uradnica uporabljala dva ločena naslova Ta seznam je sicer zahteval Associated Press že pred tremi meseci, to pa mu dovoljuje zakon o svobodi informacij. Associated Press je tako prosil za seznam uradnikov po tem, ko je lani postalo znano, da je nekdanja administratorka pri agenciji za okoljevarstveno zaščito pri svojem delu uporabljala dva ločena elektronska naslova, med njimi je bil tudi skrivni naslov pod imenom Richard Windsor.

Skrivni elektronski naslov vzbujajo sume, da vladni uradniki poskušajo skriti svoja dejanja ali odločitve pred javnostjo, je v svojem poročilu zapisal Associated Press. Hkrati pa otežujejo pravne odgovornosti agencij, ko morajo najti ali izročiti določena elektronska sporočila, če jih kdo zahteva. Zaposleni, ki ima nalogo odobriti takšne zahteve, morda niti ne ve za obstoj skrivnega elektronskega računa. "Kaj se zgodi, ko ta oseba ne dela več tu? Odide in nekdo drug obravnava te zahteve. Ta ne bo vedel za skrivne elektronske naslove. Pričakovali bi, da ima agencija seznam vseh elektronskih naslovov, vendar vsi vemo, da se to ne dogaja," je po poročanju Russia Today povedal Kel McClanahan, izvršni direktor vladne organizacije National Security Counselors.

Njihova elektronska pošta je tako bolj pregledna Med tistimi vladnimi agencijami, ki so uporabljale skrivne naslove, je ministrstvo za delo in zdravje ter človeške vire, kjer so uporabo skrivnih elektronskih naslovov pojasnili z besedami, da nejavni elektronski naslovi dovoljujejo uradnikom, da ločijo sporočila zaposlenimi od sporočil z javnostjo.

Zakon o svobodi informacij namreč tako ameriških državljanom kot tujcem dovoljuje, da od vlade zahtevajo predajo kopij zveznih evidenc brezplačno, dokler objava informacij ne ogroža nacionalne varnosti, krši zasebnosti posameznikov ali razkrije poslovne skrivnosti. V svojem prvem tednu na oblasti je sicer Barack Obama obljubil, da bo vlada v njegovem mandatu postala bolj odprta in transparentna.

Ne spreglejte