Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 3. 2020,
8.49

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

14

Natisni članek

Koronavirus Kitajska

Ponedeljek, 2. 3. 2020, 8.49

4 leta, 2 meseca

Novi koronavirus do zdaj zahteval več kot tri tisoč življenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

14

Koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novi koronavirus je do zdaj po svetu zahteval več kot tri tisoč življenj, razširil pa se je že v 60 držav. Največ, 500 novih okužb so danes zabeležili v Južni Koreji, od koder so tudi štiri nove smrtne žrtve. Iz ZDA poročajo o drugi smrtni žrtvi. V Italiji je virus do zdaj zahteval 34 življenj, okuženih je 1.694 ljudi.

V Italiji se je v nedeljo število okuženih povečalo na 1.694, virus je zahteval 34 življenj, pozdravilo pa se je 83 ljudi, je sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli, piše STA.

Na Hrvaškem danes potrdili še eno okužbo

Virus se širi tudi v drugih državah v Evropi. Prve primere okužb so v nedeljo potrdili na Irskem in v Luksemburgu, v nemškem glavnem mestu Berlin in na Češkem, pa tudi v italijanski Gorici tik ob meji s Slovenijo. Na Hrvaškem so danes potrdili še eno okužbo, kar pomeni, da so do zdaj v sosednji državi potrdili osem okužb z novim koronavirusom, piše STA.

EU dvignila oceno tveganja zaradi koronavirusa na "zmerno do visoko"

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes dvignil oceno tveganja za EU zaradi novega koronavirusa z nizke do zmerne na zmerno do visoko. V odziv na širjenje novega virusa je Evropska komisija vzpostavila ekipo za odzivanje na koronavirus in zagnala novo spletno stran.

Največ novih okužb v Južni Koreji

Največ, 500 novih okužb so danes zabeležili v Južni Koreji, kjer je zaradi bolezni covid-19 do zdaj umrlo 26 ljudi, potrjeno okuženih pa je 4.212, je sporočil korejski center za nadzor nad boleznimi. Od tega so 446 novih primerov okužbe danes zabeležili v provinci Severni Gjeongsang, kjer se je virus razširil med pripadniki verske sekte, piše STA.

Novice Med intervjujem o koronavirusu ves čas kašljal #video

Na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil, so danes zabeležili 42 novih smrtnih primerov in 202 novi okužbi, kar je najnižje število okuženih v enem dnevu od konca januarja. Vse nove žrtve na Kitajskem so iz province Hubei, kjer je epicenter izbruha, je sporočila kitajska zdravstvena komisija. Na Kitajskem je zaradi bolezni covid-19 umrlo 2.912 ljudi, okužilo pa se jih je 80.026. Na Kitajskem sicer število novih primerov postopoma upada. Zunaj province Hubei so poročali o samo šestih novih okužbah, piše STA.

Kitajca obsodili na smrt zaradi umorov na nadzorni točki proti širjenju koronavirusa

Kitajsko sodišče je v nedeljo na smrt obsodilo 23-letnega moškega, ki je na eni od nadzornih točk, postavljeni za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, z nožem do smrti zabodel dva uradnika.

V prizadevanjih za preprečitev širjenja novega koronavirusa so na Kitajskem vzpostavili široko mrežo nadzornih točk ter sprejeli številne ukrepe, med drugim omejili potovanja in zaprli številna mesta. V številnih vaseh, mestih in skupnostih so v strahu, da bi jim prišleki prinesli okužbo, vzpostavili nadzorne točke ter uvedli stroge omejitve gibanja v in izven njihove skupnosti.

Incident se je zgodil 6. februarja, ko je Ma Jianguo z avtom pripeljal na nadzorno točko v vasi Luo Meng v Hongheju na jugozahodu province Yunnan, kjer so ga ustavili. Potem ko je Ma zavrnil sodelovanje z uradniki, je potnik v njegovem avtomobilu skušal odstraniti zaporo na cesti, je sporočilo sodišče. Njegovo ravnanje je z mobilnim telefonom začel snemati uradnik, kar je Maa razjezilo. Z nožem, ki ga je nosil s seboj, je uradnika, lokalnega predstavnika za odpravljanje revščine, zabodel, nato pa je zabodel tudi drugega uradnika, ki je žrtvi skušal pomagati. Oba sta za posledicami vbodnih ran umrla. (STA)

Druga smrtna žrtev v ZDA

V ZDA, kjer so do zdaj potrdili najmanj 60 primerov okužb, je novi koronavirus zahteval drugo smrtno žrtev. Potem ko je v soboto zaradi koronavirusa umrl moški v zvezni državi Washington, so v nedeljo zdravstvene oblasti potrdile, da je za covid-19 v tej zvezni državi umrl tudi 70-letni moški. Prvo okužbo so potrdili tudi v zvezni državi New York. Po navedbah ameriškega Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) so do zdaj okužbe z novim koronavirusom potrdili tudi v Kaliforniji, Oregonu in Washingtonu, še poroča STA.

Primeri koronavirusa v Evropi: 

Italija 1.694 (34 mrtvih) 

Francija 100 (2 mrtva) 

Nemčija 111  

Španija 66 

Velika Britanija 23 

Švica 18 

Norveška 15 

Švedska 13 

Avstrija 10 

Hrvaška 8 

Grčija 7 

Nizozemska 7 

Belgija 3 

Danska 3 

Finska 3 

Romunija 3 

Rusija 2 

Belorusija 1 

Estonija 1 

Irska 1 

Islandija 1 

Litva 1 

Luksemburg 1 

Monako 1 

San Marino 1 

Severna Makedonija 1 

Ne spreglejte