Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2011,
14.43

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nizozemska videonadzor

Ponedeljek, 21. 11. 2011, 14.43

1 leto, 5 mesecev

Nizozemska s strožjim nadzorom na mejnih prehodih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nizozemska vlada za prihodnje leto načrtuje uvedbo video nadzora svojih meja.

Videokamere bodo na 15 večjih mejnih prehodih na mejah z Nemčijo in Belgijo Kot v spletni izdaji poroča časnik Financial Times Deutschland, bo Nizozemska do 1. januarja 2012 po napovedih tamkajšnjega ministrstva za migracije na 15 večjih prehodih na mejah z Nemčijo in Belgijo vzpostavila mrežo videokamer.

Kamere bodo posnele vsa vozila, ki bodo pripeljala na mejo, nato pa bodo podatke o njih s pomočjo računalnikov primerjali s seznami sumljivih vozil in določenimi profili. Če bo sistem ugotovil morebitne težave, bo policija začela "loviti" voznike.

Kamere so namenjene boju proti trgovini z ljudmi in nezakonitemu priseljevanju Na manjših prehodih bodo uporabili mobilne kamere. Ministrstvo za pravosodje naj bi pozimi predlagalo zakon, po katerem bi lahko država posnetke in podatke hranila štiri tedne.

Oblasti v Haagu pojasnjujejo, da bodo kamere eden od ukrepov v boju proti trgovini z ljudmi in nezakonitemu priseljevanju.

Uvajanje nadzora na mejah v območju schengna bi lahko sprožilo nezadovoljstvo EU Ukrepi nizozemskih oblasti bi lahko sprožili nezadovoljstvo v EU, saj v območju schengna brez nadzora na notranjih mejah v zadnjem času več članic znova uvaja nadzor. Tako je Francija iz strahu pred begunci iz severne Afrike aprila lani poostrila nadzor na meji z Italijo, Danska pa je poleti začela izvajati okrepljen carinski nadzor na mejah z Nemčijo in Švedsko.

Evropska komisija je po pisanju časnika od nizozemskih oblasti že zahtevala pojasnila in bo preverila, ali so njihovi načrti skladni s schengenskimi pravili.

Načrti kažejo na veliko moč desničarskih populistov Kot ugotavlja časnik, načrti Nizozemske kažejo, kako velika je politična moč nizozemskih desničarskih populistov, saj so tako na Nizozemskem kot na Danskem prav oni najglasnejši zagovorniki nadzora na mejah.

Ne spreglejte