Aleksander Kolednik

Četrtek,
13. 4. 2017,
10.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Borussia Dortmund nogomet eksplozija islamisti noad

Četrtek, 13. 4. 2017, 10.14

6 let, 7 mesecev

Tožilstvo o napadu v Dortmundu: Prijeti Iračan je član Islamske države

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Borussia Dortmund, Monaco | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ni dokazov, da je prijeti 26-letni Iračan Abdul Beset A., ki je v Nemčijo prišel prek Turčije v začetku leta 2016, povezan z bombnim napadom v Dortmundu, v katerem je bil poškodovan nogometaš, je sporočilo nemško tožilstvo.

Kljub temu so zoper njega izdali nalog za pridržanje. Ta bi jim omogočil, da mu odvzamejo prostost za več kot 24 ur, saj so prepričani, da je član teroristične organizacije Islamska država ter da je v preteklosti kot vodja enote desetih teroristov v Iraku sodeloval pri ugrabitvah, izsiljevanjih, tihotapljenju in pobojih ljudi.

Preiskava pri radikalnih islamistih

Policija je po treh eksplozijah v Dortmundu opravila hišni preiskavi pri dveh osumljencih, ki ju povezuje z radikalnim islamističnim gibanjem. Enega je prijela, a so danes s tožilstva sporočili, da zoper njega nimajo dokazov.

V torek zvečer so ob odhodu avtobusa nogometašev Borussie Dortmund iz hotela na domači štadion Signal Iduna Park pred četrtfinalno tekmo lige prvakov proti Monacu odjeknile tri eksplozije. Pri tem sta se lažje poškodovala španski nogometaš Borussie Marc Bartra, ki je uspešno prestal operacijo roke, in policist na motorju, ki je spremljal avtobus. Zaradi napada so tekmo odigrali v sredo.

Eksplozivna telesa, skrita v živi meji, naj bi napadalec ali napadalci sprožili z mobilnim telefonom ali daljinskim upravljavcem garažnih vrat.

V pismih poveličevali Alaha

Nemška policija je na kraju dogodka našla tri pisma, ki poveličujejo Alaha, negativno pa govorijo o nemški kanclerki Angeli Merkel. V pismih avtorji med drugim zahtevajo, da nemška vojska iz Sirije umakne svoja vojaška letala tornado in zapre ameriško letalsko oporišče Ramstein. Eno od pisem spominja na tisto, ki so ga našli v Berlinu po decembrskem terorističnem napadu na božičnem sejmu. 

Prav tako v pismih piše, da so športniki in drugi zvezdniki v Nemčiji na seznamu smrti.