Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
14. 4. 2024,
21.12

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

dron Bližnji vzhod Iran

Nedelja, 14. 4. 2024, 21.12

2 tedna, 1 dan

Neverjetni posnetki izraelskega uničenja iranskih kamikaz #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Izraelska vojska je objavila posnetke prestrezanja iranskih raket in dronov kamikaz Shahed, ki jih je v noči iz sobote na nedeljo v prvem napadu na ozemlje Izraela v zgodovini izstrelil Iran. Izraelska obramba je bila v uničevanju sovražnikovih izstrelkov 99-odstotno uspešna.

s
Novice Napad, kakršnega še ni bilo: Iran z raketami in droni kamikazami nad Izrael #video

Iran je z več kot 300 droni, manevrirnimi izstrelki in balističnimi raketami izvedel napade na Izrael, vendar jih je izraelska vojska s pomočjo zaveznikov, predvsem ameriških in britanskih vojaških letal, večino sestrelila. Od izstreljenih 170 dronov in 30 manevrirnih raket nobeden od njih ni dosegel Izraela, so pa izraelsko ozemlje dosegle nekatere od 110 izstreljenih balističnih raket, pojasnjujejo izraelske oblasti.

Smrtnih žrtev ni bilo, je pa bilo 12 ranjenih, med njimi tudi sedemletna deklica iz beduinske skupnosti v bližini južnega mesta Arad, ki je po podatkih zdravstvenega centra, ki jo je sprejel, na intenzivni negi. 

Novice Iranski specialci zasedli ladjo, povezano z Izraelom

Voditelji G7 obsodili napad

Voditelji držav skupine G7 so na današnji videokonferenci ostro obsodili nočni napad Irana na Izrael in vse strani pozvali k zadržanosti, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, poroča STA. Voditelji so kasneje v skupni izjavi zapisali, da so v odgovor na "destablizacijske pobude" pripravljeni sprejeti ukrepe.

ZDA se želijo po iranskem napadu na Izrael izogniti nadaljnjemu zaostrovanju na Bližnjem vzhodu, je poudaril tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby. Dodal je, da je ameriški predsednik Joe Biden jasno povedal, da si ne želi vojne z Iranom.

Žbogar ostro obsodil napad

Predstavniki držav članic Varnostnega sveta ZN so na izrednem zasedanju zaradi iranskega napada na Izrael nizali pozive vsem vpletenim stranem k zadržanosti, spoštovanju mednarodnega prava in načela mirnega urejanja sporov. Slovenski predstavnik Samuel Žbogar je iranski napad ostro obsodil.

"Iranski napad velikega obsega na Izrael ostro obsojamo. Odločno obžalujemo resno stopnjevanje krize tako, kot smo storili prejšnji teden v primeru napada na iranski konzulat. Ti dogodki grozijo s pospeševanjem spirale nasilja, ki se lahko razširi v spopad nepredvidljivega obsega," je dejal Žbogar.

Skrajneži čestitali Iranu

Skrajno libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je čestitalo Iranu za nočno vojaško operacijo proti Izraelu, ki jo je označilo za kakovosten napad brez primere. Ob tem je pohvalilo "pogumno in modro odločitev" Teherana za odločen odgovor na izraelski napad na iranski konzulat v Damasku, v katerem sta umrla dva generala iranske revolucionarne garde.

Oči celega sveta so uprte v izraelske oblasti, ki še niso sporočile, kako se bodo odzvale na napad. Teheran je opozoril, da bodo morebitni nadaljnji ukrepi proti Iranu povzročili še silovitejši odziv.

Ne spreglejte