Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2023,
8.28

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

45

Natisni članek

konj Ursula von der Leyen

Sreda, 4. 1. 2023, 8.28

1 leto, 4 mesece

Nemški lovci na nogah: lovijo volka, ki je pokončal kobilo Ursule von der Leyen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

45

Ursula von der Leyen na konju | Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se že vse življenje ukvarja z jahanjem. | Foto Guliverimage

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se že vse življenje ukvarja z jahanjem.

Foto: Guliverimage

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je velika ljubiteljica konj. V začetku septembra je izgubila svojo kobilo, 30-letno Dolly. Kobilo predsednice Evropske komisije je pokončal volk, ki ga nemški lovci pospešeno iščejo. 

V začetku septembra je volk napadel kobilo Dolly, katere lastnica je bila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Mrtvo kobilo so našli na travniku, sto metrov oddaljenem od podeželske hiše von der Leynove, poroča Politico. 

"Vsa družina je pretresena," je po novici o smrti kobile dejala predsednica Evropske komisije. 

Von der Leyenova naj ne bi imela nič z zahtevo za odstrel zveri

Decembra so preiskovalci na podlagi DNK ugotovili, da je kobilo Dolly in še več deset živali pokončal volk z oznako GW950m. Takrat je bila podana tudi zahteva za upoštevanje izjeme glede zakona o zaščitenih vrstah, je pojasnila Christina Kreutz, tiskovna predstavnica regije Hannover, organa, ki je izdal smrtno obsodbo za omenjenega volka. Na vprašanje, ali je prav Dollyjina smrt vplivala na odločitev za odstrel volka, je Kreutzeva prejšnji teden za Politico odgovorila, da napad na kobilo gospe von der Leyen ni bil razlog in da je bila prošnja za odstrel vložena prej. 

Zahteva za odstranitev volka GW950m naj bi bila vložena že 31. avgusta, tiskovni predstavnik Evropske komisije pa je zatrdil, da von der Leynova s tem ni imela nič. Je pa von der Leyenova v tednih po Dollyjini smrti zaposlenim naročila, naj ponovno ocenijo pravila, ki strogo ščitijo volkove v Evropi. Konec novembra je pozvala k "poglobljeni analizi" nevarnosti volkov na podlagi poročil o povečanju števila napadov volkov na živino, še zlasti v Alpah.

Nemški lovci so na noga, odvija se lov na volka z oznako GW950m, ki za zdaj ostaja ubežnik. Trenutna nagrada za njegovo glavo poteče 31. januarja, potem pa se bo spet lahko prosto sprehajal.

Volkovi so z ozemlja marsikatere evropske države popolnoma izginili. V Sloveniji temu ni tako, je pa pri nas volk pravno popolnoma zaščiten z določenimi izjemami. Med izjeme za odstrel spada zmanjšanje večjih konfliktov s kmetijstvom.
Novice Trop volkov povzročil pokol v hlevu v Dalmaciji
Novice Po Dalmaciji tavajo še nevidene zveri, ne bojijo se ljudi in so nenasitne

 

 

Ne spreglejte