Sreda,
7. 4. 2021,
20.46

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

3

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Brazilija

Sreda, 7. 4. 2021, 20.46

3 leta, 1 mesec

covid-19 dogajanje po svetu

Črne številke v ZDA in Braziliji, v Franciji začeli proizvajati cepivo Pfizerja in BioNTecha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

3

Brazilija covid-19 koronavirus | V času zaostrovanja pandemije je Brazilija prvič potrdila več kot 4.000 smrti v povezavi z novim koronavirusom v enem dnevu. | Foto Reuters

V času zaostrovanja pandemije je Brazilija prvič potrdila več kot 4.000 smrti v povezavi z novim koronavirusom v enem dnevu.

Foto: Reuters

V času zaostrovanja pandemije je Brazilija prvič potrdila več kot 4.000 smrti v povezavi z novim koronavirusom v enem dnevu. Kot je v torek sporočilo brazilsko zdravstveno ministrstvo, je v predhodnih 24 urah umrlo še 4.195 covidnih bolnikov. V Franciji so danes začeli proizvajati cepivo proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemške biotehnološke družbe BioNTech. 

Prejšnje dni so bile številke bistveno nižje. Po poročanju brazilskih medijev naj bi šlo tudi za številne primere naknadno potrjenih smrti med velikonočnimi prazniki, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Do zdaj so več kot 4.000 mrtvih v enem dnevu potrdili le v ZDA. Brazilija je sicer ena od najbolj prizadetih držav v pandemiji, po novem letu pa je virus ušel izpod nadzora. V več delih države so zdravstveni sistemi pred kolapsom, zmanjkuje zdravil in medicinskih pripomočkov. Do zdaj so skupno potrdili več kot 13 milijonov okužb, umrlo je skoraj 337 tisoč covidnih bolnikov, poroča STA.

Predsednik Jair Bolsonaro, ki je znan po zavračanju grožnje koronavirusa, je izrazil dvom tudi o učinkovitosti cepiv. Pred kratkim je nekoliko omilil ton in po številnih kritikah svojega obvladovanja krize preoblikoval ministrsko ekipo.

Kako covid-19 spreminja svet?

V Franciji začeli proizvajati cepivo proti covidu-19 Pfizerja in BioNTecha

V Franciji so danes začeli proizvajati cepivo proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemške biotehnološke družbe BioNTech. Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozdravil začetek proizvodnje, čeprav ti odmerki ne bodo namenjeni samo Francozom. Cepivo proizvaja skupina Delpharm v tovarni v departmaju Eure-et-Loiru, 90 kilometrov zahodno od Pariza, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

V Franciji so danes začeli proizvajati cepivo proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemške biotehnološke družbe BioNTech. | Foto: Reuters V Franciji so danes začeli proizvajati cepivo proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemške biotehnološke družbe BioNTech. Foto: Reuters

"Leta 2021 bo v Franciji proizvedenih 250 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19: to je naš cilj," je začetek proizvodnje pozdravil francoski predsednik Macron. "Konkretno se je začelo danes z prvimi cepivi BioNTecha-Pfizerja, proizvedenimi na lokaciji Delpharma v Saint-Remy-sur-Avru: čestitam vsem ekipam," je dodal.

Cepivo so v torek pripeljali iz BioNTechove tovarne v nemškem Marbourgu, kjer ga proizvajajo. V Delpharmu so zadolženi za polnjenje vial, pojasnjuje AFP.

Cepiva, ki jih bo proizvedel Delpharm, ne bodo namenjena samo Francozom. Kot so pojasnili za AFP, bo v Franciji ostalo okoli 15 odstotkov cepiva, preostalo pa bo namenjeno drugim državam članicam EU, še dodaja STA.