Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2024,
16.08

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

konservatizem volilna udeležba Ebrahim Raisi volitve Iran

Sobota, 2. 3. 2024, 16.08

1 mesec, 3 tedne

Na volitvah v Iranu po pričakovanjih vodijo konservativci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Ebrahim Raisi | Kljub rekordno nizki volilni udeležbi je predsednik Ebrahim Raisi udeležbo pozdravil kot "še en zgodovinski poraz sovražnikov" Irana, je poročala iranska tiskovna agencija Irna. | Foto Reuters

Kljub rekordno nizki volilni udeležbi je predsednik Ebrahim Raisi udeležbo pozdravil kot "še en zgodovinski poraz sovražnikov" Irana, je poročala iranska tiskovna agencija Irna.

Foto: Reuters

Na parlamentarnih volitvah v Iranu, ki so ob napovedih rekordno nizke udeležbe potekale v petek, so po pričakovanjih v vodstvu konservativni kandidati, poročajo tuje tiskovne agencije. Zgolj v Teheranu, kjer je na voljo 30 poslanskih sedežev, naj bi jih eno od konservativnih zavezništev osvojilo 17, je danes poročal iranski državni radio.

Nov mandat si je med drugim zagotovil sedanji predsednik parlamenta Mohamad Bager Galibaf, ki je sicer kandidiral v okviru druge konservativne skupine. Štetje glasovnic medtem še vedno poteka.

Volilna udeležba v prestolnici islamske republike naj bi bila 24-odstotna, skupno pa naj bi na volišča odšlo 41 odstotkov upravičencev, kar je zgodovinsko gledano rekordno nizka udeležba.

Kljub temu je predsednik Ebrahim Raisi udeležbo pozdravil kot "še en zgodovinski poraz sovražnikov" Irana, je poročala iranska tiskovna agencija Irna. Podatkov o udeležbi, spričo katere so oblasti v petek podaljšale glasovanje, sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Dobrih 61 milijonov iranskih volivcev je v petek izbiralo 290 poslancev parlamenta in 88 članov t. i. posebnega zbora strokovnjakov, pristojnega za izvolitev vrhovnega voditelja. Že pred volitvami je bilo jasno, da bo konservativna, versko-avtokratska oblast najverjetneje le dodatno utrdila svoj položaj.

Več kot dvesto oporečnikov je zato pozvalo k bojkotu glasovanja, ki naj bi se mu na podlagi anket pridružile okoli tri četrtine volivcev. Glasovanje je poleg obetov o rekordno nizki volilni udeležbi zaznamovala tudi gospodarska kriza v državi, ki je že dolgo na udaru zahodnih sankcij zaradi svojega jedrskega programa.

Iran, volitve, ajatola Ali Hamenej
Novice V Iranu parlamentarne volitve
Iran, volitve
Novice Volitve v Iranu naj bi le utrdile sedanjo oblast
Ebrahim Raisi
Novice Novoizvoljeni predsednik Irana o ZDA govori kot o "velikem satanu"
Ne spreglejte