Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2019,
16.34

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

protest Barcelona Španija Katalonija Carles Puigdemont

Ponedeljek, 14. 10. 2019, 16.34

4 leta, 7 mesecev

Na katalonskih ulicah se zbirajo nasprotniki sodbe katalonskim voditeljem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Protestniki v Barceloni | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na katalonskih ulicah se že zbirajo protestniki, ki želijo s tem izraziti nasprotovanje sodbi španskega vrhovnega sodišča, ki je danes na dolgoletne zaporne kazni obsodilo devet nekdanjih katalonskih voditeljev. Še bolj množične proteste napovedujejo za drevi.

Protestniki so se kmalu po objavi sodbe vrhovnega sodišča med drugim začeli spontano zbirati v Barceloni in Gironi. V prestolnici Katalonije je na ulice prišlo okoli 8000 ljudi, v Gironi pa 6000, navajajo oblasti.

Civilnodružbena organizacija Tsunami Democratic je pozvala k blokadi barcelonskega letališča Prat, kjer so protestniki zasedli terminal 1 in se ne želijo umakniti.

Španija Katalonija Oriol Junqueras
Novice Špansko vrhovno sodišče katalonskim voditeljem dosodilo do 13 let zapora

Na vhodu v letališko stavbo je prišlo do prerivanja s policisti, ki so uporabili gumijevke. Kot je poročala BBC, se je množica spopadla s policisti. Demonstranti so se skušali prebiti skozi policijski kordon, v policiste so metali kamenje in koše za smeti. Kot je za AFP potrdil predstavnik regionalne policije, je policija na vhodu na letališče zadržala več sto ljudi, ki so skušali "prestopiti policijsko črto".

Po navedbah predstavnikov letališča je bilo zaradi demonstracij doslej odpovedanih približno 20 letov. Promet je bil oviran oziroma popolnoma zaustavljen do pet kilometrov od letališča. Za nekaj časa so morali ustaviti promet na železnici in podzemni železnici, ki povezujeta letališče z mestom, a zdaj že normalno obratujeta.

Protestniki so blokirali tudi več cest in železniških prog po regiji, med drugim v Gironi.

Gre za odziv na odločitev španskega vrhovnega sodišča, ki je danes devetim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 dosodilo med devet in 13 let zapora. Obsojeni so vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Ne spreglejte