Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
10.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

Agrokor Ivica Todorić Ante Ramljak Martina Dalić Andrej Plenković ovadba

Torek, 26. 9. 2017, 10.44

6 let, 7 mesecev

Na Hrvaškem ovadba proti odgovornim za izredno upravo v Agrokorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Agrokor | Foto STA

Foto: STA

Hrvaško državno tožilstvo je prejelo anonimno kazensko ovadbo proti podpredsednici hrvaške vlade in ministrici za gospodarstvo Martini Dalić, izrednemu pooblaščencu hrvaške vlade v Agrokorju Anteju Ramljaku in vrsti drugih oseb, ki so povezane z izredno upravo največjega hrvaškega poslovnega sistema ter ameriškim skladom Knighthead.

V kazenski ovadbi, ki jo je avtor poslal še na 40 naslovov hrvaških politikov, vključno s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem in saborskimi poslanci, ter medijev, trdijo, da so Dalićeva, Ramljak in preostali oblikovali hudodelsko združbo in storili vrsto kaznivih dejanj z namenom, da bi prevzeli Agrokor, prodali njegovo premoženje in pridobili materialno korist.

-> Todorić bo zaradi Agrokorja tožil Hrvaško
-> Rusi ne skrivajo več: hočejo Mercator, zlepa ali zgrda
-> Kaj manjka poročilu vladnega človeka v Mercatorju #video
-> Kako je Ramljak lomil roke Mercatorju
-> 
Nad Agrokorjem kopica izvršb, kriza trgovski del skupine pahnila v rdeče

Je avtor ovadbe Ivica Todorić?

Čeprav so na Hrvaškem po objavi ovadbe začeli ugibati o tem, ali je njen avtor lastnik Agrokorja Ivica Todorić, tega za zdaj ni bilo mogoče uradno potrditi. Todorić je od prejšnjega petka na svojem blogu ivicatodoric.hr ostro napadal hrvaško vlado in Agrokorjevo izredno upravo, večino teh obtožb pa vsebuje tudi anonimna ovadba.

Med drugim je napovedal, da bo tožil hrvaško vlado, ker meni, da zakon o postopkih izredne uprave v podjetjih, ki so sistemskega pomena za državo, ni v skladu s hrvaško ustavo. Zatrdil je, da je bil njegov podpis za uveljavitev t. i. lex Agrokorja "izsiljen".

Rezultati revizije poslovanja do konca tedna

Državno tožilstvo bo analiziralo ovadbo in preverilo navedbe, da bi ugotovili, ali so obtožbe utemeljene, je danes poročal Jutarnji list. Dodaja, da postopek za preverjanje navedb iz anonimne ovadbe ne bi smel vplivati na preiskavo, ki že več mesecev poteka v Agrokorju zaradi suma finančnih malverzacij. Te so potekale lani in do 10. aprila letos, ko je vodenje koncerna prevzela izredna uprava.

Dalićeva je v ponedeljek presodila, da so Todorićeve objave na spletu povezane s prihajajočo objavo revizije poslovanja v Agrokorju v letu 2016. Ni hotela komentirati vsebine Todorićevih blogov, v Agrokorju pa so napovedali, da bodo rezultate revizije, ki naj bi pokazala resnično stanje v koncernu, preden je upravo v največji hrvaški družbi prevzela hrvaška vlada prek svojega pooblaščenca, objavili do konca tedna.

Na Hrvaškem so takoj po objavi ovadbe začeli ugibati o tem, ali je njen avtor lastnik Agrokorja Ivica Todorić. | Foto: STA , Na Hrvaškem so takoj po objavi ovadbe začeli ugibati o tem, ali je njen avtor lastnik Agrokorja Ivica Todorić. Foto: STA ,

Je Todorić zavajal investitorje?

Neuradno na Hrvaškem ocenjujejo, da bi lahko Agrokorjeva izguba po reviziji v preteklem letu dosegla tudi dve milijardi evrov, kar ne bo v skladu z uradnimi finančnimi poročili koncerna. Na ta način naj bi Todorić zavajal investitorje.

Hrvaški mediji so poročali, da je Todorić angažiral številne odvetnike, ki naj bi ocenili njegove možnosti v morebitnem sodnem postopku. Kot dodajajo, je Todorić s svojim blogom poskusil opozoriti vlado, da ni edini odgovoren za stanje v Agrokorju, in diskreditirati vse vpletene v izredno upravo.

Hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 je poročalo, da se je Todorić v zadnjih nekaj tednih večkrat srečal z mednarodnimi pravnimi strokovnjaki v Beogradu ter da je veliko več časa preživel v Avstriji in Srbiji kot na Hrvaškem. Prepričan je, da ima dokaze, ki lahko zrušijo hrvaško vlado, navaja N1.

Odziv Todorića na blogu: Izredna uprava ne dela v dobro koncerna

Medtem so na Todorićevem blogu objavili novo besedilo, v katerem so se odzvali na ugibanja o izgubah koncerna, ki naj bi jih objavili na temelju revizije poslovanja družbe. Izpostavili so, da revizija podaja samo "mnenje" na finančno poročilo.

"Zaradi vseh manipulacij želim opozoriti in jasno povedati, da so tako velikanske izgube, ki bi jih kazala finančna poročila, lahko samo rezultat uveljavitve računovodskih tehnik zmanjšanja premoženja s strani sedanje uprave in revizorjev, ne pa manipulacij bivše uprave," so zapisali na blogu v imenu Todorića.

Kot so pojasnili, se največji del omenjenih izgub lahko nanaša na odpis vlaganj, razvoj in širitev trga ter širitev družbe in zmanjšanje vrednosti premoženja. Znova trdijo, da izredna uprava ne dela v dobro koncerna.

Ne spreglejte