Sreda,
29. 7. 2020,
12.44

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,68

5

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Hrvaška

Sreda, 29. 7. 2020, 12.44

3 leta, 9 mesecev

Na Hrvaškem 71 novih okužb, umrla je ena oseba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,68

5

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 71 okužb z novim koronavirusom, umrla je ena oseba. Včeraj so iz Hrvaške poročali o 41 novih okužbah. Med okuženimi so tudi zaposleni na hrvaškem zunanjem ministrstvu v Zagrebu, vendar pa ne gre za bližnje sodelavce hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana, ki je bil v torek na obisku v Sloveniji.

Največ novih okužb so v zadnjih 24 urah potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 26. Sledita Zagreb, kjer so potrdili 16 novih okužb, in Istra, kjer imajo sedem novih okužb. Vseh aktivnih okužb je na Hrvaškem trenutno 753.

Največ 140 okužb v enem dnevu

Končni podatki se sicer ne ujemajo vedno s seštevkom podatkov iz posameznih županij. Razlika se pojavlja zaradi različnega časa objave podatkov po posameznih županijah. Tako je bil seštevek števila novih okužb iz posameznih županij danes najmanj 73.

 

Včeraj so iz Hrvaške poročali o 41 novih okužbah v 24 urah. V ponedeljek so poročali o 24 novih okužbah, v nedeljo o 65 novih okužbah, v soboto pa o 77. Število okuženih v naši južni sosedi raste od druge polovice junija. Največ okuženih v enem dnevu so imeli 11. julija, in sicer 140. Do zdaj so na Hrvaškem potrdili 4.993 okužb, umrlo je 141 ljudi, opravili pa so 115.722 testov.

Okužbe tudi na hrvaškem zunanjem ministrstvu

Okužbe z novim koronavirusom so se pojavile tudi na sedežu hrvaške diplomacije v Zagrebu, poroča STA. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je potrdil, da so na enem od oddelkov zunanjega ministrstva okuženi štirje zaposleni in da je nekaj njihovih kolegov v samoizolaciji. Kot so pojasnili na hrvaškem zunanjem ministrstvu, gre za 38 njihovih uslužbencev.

Med njimi ni bližjih sodelavcev hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana, ki je bil v torek na obisku v Sloveniji. Poleg tega so na ministrstvu pojasnili, da so se tako minister kot člani njegove delegacije testirali na novi koronavirus, preden so se odpravili v Ljubljano. Testi so bili negativni, so poudarili.

Med okuženimi na hrvaškem zunanjem ministrstvu ni bližjih sodelavcev hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana, ki je bil v torek na obisku v Sloveniji.  | Foto: STA , Med okuženimi na hrvaškem zunanjem ministrstvu ni bližjih sodelavcev hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana, ki je bil v torek na obisku v Sloveniji. Foto: STA ,

V hrvaškem saboru so se pojavile neuradne informacije, da so med okuženimi na hrvaškem zunanjem ministrstvu diplomati, ki so 5. julija sodelovali pri izvedbi hrvaških parlamentarnih volitev na voliščih v BiH. Prve okužbe z novim koronavirusom so na sedežu hrvaške diplomacije zabeležili v soboto.

Capak je poudaril, da sta se novi žarišči okužbe z novim koronavirusom pojavili v zaledju Splita, po poroki v kraju Hrvace ter po pogrebu v Imotskem. Štab civilne zaščite splitsko-dalmatinske županije je danes potrdil, da so v zadnjem dnevu zabeležili 26 novih okužb, kar je bilo največ med vsemi županijami.

V BiH rekordno število novih okužb s koronavirusom

V BiH so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 363 novih okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo osem ljudi. V Srbiji, kjer se število obolelih zmanjšuje, so potrdili 372 novih okužb in sedem smrtnih žrtev. V BiH je število novih okužb najvišje v enem dnevu doslej. Zgolj v prestolnici Sarajevo so po poročanju STA našteli 91 novih primerov okužb.

V Federaciji BiH so ob 997 testiranjih potrdili 227 primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je pet ljudi, med njimi tudi minister Federacije BiH za veterane Salko Bukvarević. V Republiki srbski so na novi koronavirus testirali 675 ljudi, med njimi jih je bilo pozitivnih 136. Za boleznijo covid-19 so v tej entiteti umrli trije ljudje.

V BiH so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 363 novih okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo osem ljudi.  | Foto: Getty Images V BiH so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 363 novih okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo osem ljudi. Foto: Getty Images

Zdravstvene oblasti v BiH, kjer živi 3,5 milijona ljudi, že več tednov opozarjajo, da so glavni vir širjenja okužb množična druženja. Svarijo tudi, da je zdravstveni sistem že preobremenjen in da je tik pred zlomom. Pomočnik ministra za zdravje v Federaciji BiH Goran Čerkez je za televizijo N1 danes dejal, da BiH grozi španski scenarij.

V Srbiji se medtem razmere nekoliko umirjajo. Število obolelih se zmanjšuje, manj je tudi bolnikov na ventilatorjih. S pomočjo teh trenutno diha 143 bolnikov. V državi so v zadnjem dnevu potrdili 372 novih okužb, skupno pa je okuženih že skoraj 25 tisoč. V Srbiji je za boleznijo covid-19 v zadnjem dnevu umrlo sedem ljudi, poroča STA.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Obrazec za prestop meje s Hrvaško
Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu #izračun #video
Hrvaška, morje
Novice Na Hrvaškem 41 novih okužb, umrla ena oseba #video