Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2020,
12.59

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

5

Natisni članek

Hrvaška Tomislav Karamarko preiskava Uskok

Sreda, 20. 5. 2020, 12.59

4 leta

Na Hrvaškem aretirali soprogo nekdanjega šefa HDZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

5

Tomislav Kamarko | Med pridržanimi je tudi soproga nekdanjega predsednika HDZ Tomislava Karamarka. | Foto Reuters

Med pridržanimi je tudi soproga nekdanjega predsednika HDZ Tomislava Karamarka.

Foto: Reuters

Zagrebški policisti so danes sprožili veliko preiskavo proti 36 osebam in devetim podjetjem, ki jih sumijo davčne utaje in finančnih poneverb. Pridržali naj bi tudi direktorico oglaševalskega podjetja Drimia Ano Karamarko, ki je soproga nekdanjega predsednika HDZ Tomislava Karamarka.

Policijsko akcijo, v okviru katere od jutranjih ur potekajo hišne preiskave, je sprožil urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok). Uradnih informacij o poteku preiskave, v kateri neuradno sodeluje približno 150 policistov, sicer ne želijo posredovati.

Po poročanju STA naj bi osumljenci iz svojih podjetij z lažnimi fakturami od leta 2017 poneverili za več kot 20 milijonov kun oziroma 2,6 milijona evrov, davčno upravo pa naj bi s tem prevarali za 11 milijonov kun oziroma 1,5 milijona evrov. Osumljenci naj bi vzpostavili več podjetij, nato pa naj bi si medsebojno prodajali večinoma neobstoječe blago in storitve.

Novi koronavirus v Italiji
Novice Na Nizozemskem kuna verjetno okužila delavca s koronavirusom #video

Prijeli tudi soprogo nekdanjega predsednika HDZ

Jutarnji list med drugim poroča, da so Ano Karamarko, soprogo nekdanjega predsednika HDZ Tomislava Karamarka, prijeli, ker je iz svojega podjetja Drimia na podlagi lažnih faktur za neobstoječe storitve nezakonito vzela več kot 400 tisoč kun oziroma 53 tisoč evrov.

Ravno zaradi sodelovanja Drimie z lobistom madžarske energetske družbe Mol Jozom Petrovićem je Karamarko leta 2016 odstopil s položaja prvega podpredsednika hrvaške vlade in šefa HDZ. Pred tem je komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov ugotovila, da je bil Karamarko v konfliktu interesov, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi Mol. Potem je na Hrvaškem padla tudi vlada tedanjega hrvaškega premierja Tihomirja Oreškovića, poroča STA.

Parlamentarne volitve na Hrvaškem bodo 5. julija

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes objavil odločitev o razpisu parlamentarnih volitev za nedeljo, 5. julija. Milanovićeva odločitev sledi ponedeljkovi razpustitvi dosedanjega sklica hrvaškega sabora. Odločitev o razpustitvi sabora je prejšnji teden sprejela dosedanja vladajoča desnosredinska koalicija s HDZ na čelu. Kot so sporočili iz urada hrvaškega predsednika, bo odločitev o razpisu volitev za 151 poslancev v hrvaškem saboru začela veljati z 2. junijem.

S tem bo začel teči 14-dnevni rok za prijavo volilnih list državni volilni komisiji. Nato pa se bo začela tudi uradna predvolilna kampanja, ki bo lahko potekala vse do 3. julija opolnoči. Državna volilna komisija je v torek potrdila, da se še posvetujejo s hrvaškim zavodom za javno zdravstvo, kako naj bi potekale volitve v času nevarnosti okužb z novim koronavirusom, poroča STA.

Ne spreglejte